37 - 2024 consultaclick.ro
|

Cum să se protejeze femeile însărcinate la locul de muncă

Sarcina este o perioadă specială în viața fiecărei femei, iar felul în care aceasta își acordă importanța cuvenită în aceste săptămâni va influența în mare măsură dezvoltarea normală a fătului și viitorul nou-născut. Viitoarea mamă trebuie să fie conștientă în permanență că în această “ecuație” sunt implicați doi parteneri, fiecare cu nevoile lor specifice. Desigur, starea de sarcină nu trebuie confundată cu o stare de suferință prelungită, dar fragilitatea acesteia impune anumite modificări în comportamentul mamei, recomandându-se un stil de viață sănătos în toate aspectele, benefic pentru amândoi (mental, alimentar, fizic, etc.). Aceasta poate fi rezumată printr-un termen familiar – igiena sarcinii.

Sănătatea mentală reprezintă o condiție de bază. Toți știm că sarcina aduce o multitudine de schimbări hormonale într-un sistem nervos deja solicitat prin conștientizarea implicării sociale, financiare și a responsabilităților asociate acceptării unei sarcini, astfel încât trebuie evitată o viață plină de stres, cu suprasolicitare fizică și psihică suplimentară. Majoritatea femeilor însărcinate au o sarcină care nu ridică probleme majore, permițându-le să continue să lucreze până aproape de ziua nașterii. Cu toate acestea, dacă se prezintă factori de risc (sarcină multiplă, incompetența cervicală, avorturi spontane anterioare, tonus uterin crescut, poziția în picioare prelungită), poate fi recomandată schimbarea activității de la locul de muncă, reducerea programului de lucru, acordarea de zile libere pentru odihnă sau intrarea în concediu prenatal în ultimele săptămâni de sarcină.

În afară de aceste condiții, se recomandă un regim de lucru aproape normal, cu pauze regulate (dar nu pentru fumat sau consum de cafea), evitând orele suplimentare și asigurând un mediu termic confortabil (fără umiditate, căldură sau frig excesive). Este important să se evite factorii nocivi (praf, alergeni, metale grele, solvenți), să se aleagă o îmbrăcăminte adecvată (pantofi cu toc jos, haine suficient de largi pentru a permite o circulație și oxigenare bună) și să se urmeze o alimentație echilibrată. Regimul alimentar nu trebuie să difere semnificativ față de cel dinaintea sarcinii, deoarece ideea conform căreia gravida ar trebui să mănânce pentru doi este depășită.

Alimentația trebuie să fie echilibrată, bogată în special în proteine, glucide și fibre pentru a preveni constipația. Se recomandă consumul a 2 litri de apă pe zi, evitându-se băuturile care conțin excitatori nervoși, precum cafea sau băuturi energizante. În timpul pauzelor, este benefică mișcarea (dacă locul de muncă este într-un birou, se pot face mici exerciții de stretching pentru a îmbunătăți circulația și tonusul muscular) sau repausul, în cazul în care munca implică statul în picioare. Atât acasă, cât și la serviciu, atmosfera relaxată și calmă este benefică și trebuie să inspire încredere. Femeia însărcinată trebuie să știe că poate conta pe ajutorul familiei sau colegilor și că îl poate solicita oricând.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *