Ai probleme cu colonul iritabil? Dieta FODMAP ar putea fi răspunsul pe care îl cauți!
Dieta FODMAP este o dietă restrictivă recomandată de specialiști în sindromul colonului iritabil, care este responsabil pentru simptome precum balonare, flatulență, tulburări de motilitate, diaree sau constipație și disconfort abdominal.
Ce înseamnă FODMAP?
Acest regim alimentar presupune eliminarea din alimentație a unor carbohidrați fermentabili precum oligozaharide (fructani, galacto-oligozaharide), dizaharide (lactoză), monozaharide (fructoză) și polioli (sorbitol, manitol, maltitol, xilitol și izomaltoză). Atunci când acești carbohidrați nu sunt suficient absorbiți în intestinul subțire, crește osmolaritatea și pot provoca diaree. În alte cazuri, acești carbohidrați sunt fermentați de bacteriile intestinale, provocând gaze, distensie abdominală și simptomele asociate: balonare, constipație, flatulență, dureri abdominale și greață.
Care sunt alimentele cu conținut crescut de FODMAP care trebuie evitate?
Câteva exemple ar fi: sparanghel, ceapă, usturoi, porumb, legume, mere, pere, mango, pepene, iaurt, lapte de vacă și derivate, cereale integrale, paste, fistic etc.
O persoană poate fi intolerantă la majoritatea carbohidraților FODMAP sau doar la câțiva. Simptomatologia se poate agrava atunci când se combină mai multe astfel de alimente într-o zi.
Ce presupune mai exact dieta low FODMAP?
Această dietă are două faze
- Prima fază presupune eliminarea alimentelor cu conținut crescut de FODMAP pentru o durată de maximum 4-6 săptămâni, sub recomandarea unui medic nutriționist care va consilia pacientul. Nu există un conținut standard, ci se individualizează în funcție de nevoile pacientului pentru a evita deficiențele nutritionale de fier sau calciu.
- A doua fază constă în adăugarea treptată în alimentație a carbohidraților eliminați în prima fază, desigur în cantități reduse, în limitele toleranței pacientului. Astfel, vor fi identificate alimentele care determină intoleranța intestinală și se va putea contura un regim alimentar pe termen lung.
Între alimentele low FODMAP se numără
- Fructe: banane, struguri, afine, căpșuni, grepfruit, citrice
- Legume: morcovi, țelină, vinete, dovlecei, dovleac, fasole verde, porumb, salată verde, roșii
- Lactate: lapte și iaurt fără lactoză, lapte de orez, lapte de soia, lapte de cocos, brânză brie, brânză camembert, unt
📕 Citeste mai multe despre Sarcina
- Simptomele unei sarcini
- Masaj la Picioare în Timpul Sarcinii: Beneficii și Siguranță pentru Viitoarele Mame
- Ibuprofen în Timpul Sarcinii: Ce Trebuie să Știi în 2024
- Cand este cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata?
- Cafeina în Timpul Sarcinii: Ce Trebuie Să Știi în 2024
- Călătoriesc în Timpul Sarcinii: Sfaturi Utile și Considerații Esențiale