43 - 2024 consultaclick.ro
|

Alergiile cutanate in sarcina

Sarcina este o perioadă extrem de tumultuoasă în corpul unei viitoare mame:

Este o perioadă plină de schimbări hormonale care pot continua și în timpul alăptării.

Corpul mamei se confruntă cu o adevărată furtună imunologică, deoarece trebuie să ofere condiții optime pentru o altă ființă, parțial înrudită genetic cu gazda. Aceasta poate duce la apariția unor situații imune de respingere.
În astfel de condiții, chiar și pielea, cel mai extins organ al corpului, poate fi implicată în diverse “conflicte” care pot afecta atât mama, gazda, cât și fătul aflat în dezvoltare în corpul matern.

Ce alergii cutanate pot să apară în timpul sarcinii?

În perioada sarcinii, există anumite alergii cutanate care pot fi declanșate sau activate:

  • Dermatita atopică: Aceasta apare în principal la femeile cu predispoziție genetică pentru afecțiuni alergice. Pielea devine uscată, pruriginoasă și pot apărea leziuni caracteristice de tip eczemă în zonele tipice ale acestei afecțiuni – pe față, gât, în jurul cotului, încheieturii mâinii și genunchiului. Este importantă o hidratare corespunzătoare și intensivă a pielii, de obicei prin utilizarea zilnică a emolientelor. Pentru calmarea mâncărimii, se pot administra antihistaminice permise în timpul sarcinii și unguente cu hidrocortizon.
  • Episoade acute de urticarie: Pot apărea episoade acute de urticarie, probabil ca urmare a unui factor declanșator alimentar sau a unei infecții latente în organismul gravidei – adesea infecții de tract urinar asimptomatice. În rare cazuri, urticaria poate deveni cronică.
  • Urticaria gestațională: Urticaria gestațională, cunoscută și sub denumirea de erupție polimorfă gestațională sau sindromul PUPPP (papule urticariene pruriginoase și placarde urticariene în sarcină), este tipică pentru perioada sarcinii.

Această erupție apare frecvent în trimestrul trei de sarcină, mai ales la femeile care sunt la prima sarcină, la femeile care așteaptă un băiat sau în cazul sarcinilor gemenare, precum și la femeile care au avut nașteri multiple prin cezariană. Deși nu pune în pericol viața mamei sau copilului, poate fi extrem de neplăcută pentru mamă din cauza mâncărimii intense și persistente, precum și a faptului că simptomele pot continua timp de 4-6 săptămâni după naștere.

Această erupție apare pe abdomen, fese, rădăcina membrelor, torace, de obicei cu respectarea feței. Este caracterizată de umflături ridicate, cu o culoare roz și centru palid, care pot conflua, formând placarde extinse, și este extrem de pruriginoasă. Rareori poate apărea senzația de arsură sau chiar durere la nivelul pielii (în acest caz, în biopsia cutanată, se pot identifica urme microscopice de ADN fetal și depunerea unei proteine din serul matern, respectiv o fractiune de complement, indicând apariția unui conflict imun între corpul mamei și făt).

Tratamentul constă în principal într-o hidratare corespunzătoare a pielii – utilizarea unei creme emoliente, preferabil bio și fără conservanți. Dacă leziunile nu pot fi controlate doar prin hidratare, se poate utiliza un unguent cu hidrocortizon, preferabil din categoria 1 sau 2 de potență, dar care nu cauzează subțierea pielii.

Pentru controlul mâncărimii cutanate, se pot utiliza antialergice nonsedative, cum ar fi Claritine și Cetirizina, pe parcursul zilei, și antialergice mai vechi, sedative, seara (cum ar fi clorfeniramina sau hidroxizina), pentru a favoriza somnul, în ciuda mâncărimii prezentă. Aceste antialergice au primit aprobarea FDA, cea mai restrictivă autoritate în ceea ce privește utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii și alăptării.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *