13 - 2025 consultaclick.ro
|

Anemia in sarcina

De ce în timpul sarcinii ești predispusă la anemie?

Nivelul de necesitate a fierului crește semnificativ odată ce rămâi însărcinată. Fierul este esențial în sarcină pentru producerea hemoglobinei, proteina prezentă în globulele roșii care transportă oxigenul către celule. Pe durata sarcinii, volumul de sânge din corp crește cu aproape 50%, iar pentru a putea produce o cantitate crescută de hemoglobină este necesară o cantitate mai mare de fier. De asemenea, atât bebelușul în creștere, cât și placenta au propriile lor rezerve de fier.

Din nefericire, majoritatea femeilor încep sarcina cu depozite insuficiente de fier pentru a face față solicitărilor organismului, mai ales în trimestrele 2 și 3. Atunci când nu mai ai suficient fier pentru a produce hemoglobină, devii anemică.

Riscul de a dezvolta anemie crește și mai mult în cazul în care grețurile de dimineață sunt asociate cu vărsături, dacă sarcinile se succed într-un interval scurt de timp, dacă sarcina este multiplă, dacă dieta este săracă în fier sau dacă fluxul menstrual de dinainte de sarcină a fost abundent.

Cantitatea de fier necesară în timpul sarcinii crește de la 18 la 27 mg pe zi. Deoarece este dificil să asiguri această cantitate prin dietă, specialiștii recomandă ca femeile însărcinate să ia zilnic, preventiv, un supliment de 30 mg de fier.

Cum pot afla dacă am anemie?

La prima consultație prenatală, medicul obstetrician vă va recomanda să faceți un test de sânge numit hemogramă, care permite determinarea hematocritului – care măsoară procentul de celule roșii în plasmă, precum și a nivelului de hemoglobină – care determină concentrația de hemoglobină din sânge.

Deoarece apariția anemiei devine frecventă pe măsură ce sarcina avansează, se recomandă repetarea analizei la sfârșitul celui de-al doilea trimestru sau la începutul celui de-al treilea trimestru al sarcinii. Este perfect normal ca în a doua jumătate a sarcinii hematocritul și nivelul de hemoglobină să scadă, deoarece volumul de sânge din corp crește cu 50%, iar cantitatea de plasmă (componenta lichidă a sângelui) crește mai rapid decât masa globulelor roșii – însă acestea nu trebuie să scadă sub anumite valori.

Dacă aveți anemie, este posibil să nu prezentați niciun simptom, mai ales dacă este o formă ușoară. În caz contrar, puteți simți oboseală, slăbiciune sau amețeală; desigur, acestea pot fi simptome caracteristice sarcinii, care pot apărea indiferent dacă aveți sau nu anemie. De asemenea, puteți observa o paloare a pielii sau a mucoaselor, cum ar fi la nivelul unghiilor, buzelor sau pleoapelor. Alte simptome pot include puls accelerat, palpitații, dificultăți de respirație și dificultate de concentrare.

Unele studii au arătat o legătură între anemia severă cauzată de deficitul de fier și pofta pentru substanțe non-alimentare cum ar fi gheața, hârtia sau argila, o condiție cunoscută sub numele de pica. Dacă aveți astfel de poftă, discutați cu medicul obstetrician.

Cum se tratează anemia?

În cazul în care analizele indică faptul că suferi de anemie, medicul îți va prescrie un supliment de fier. Doza va depinde de severitatea anemiei, însă în general variază între 60 – 120 mg/zi sau chiar mai mult. Pentru a te asigura că absorbi în totalitate fierul, încearcă să îl iei pe stomacul gol, cu apă sau suc de portocale, deoarece vitamina C favorizează absorbția acestuia.

Pe de altă parte, calciul interferează cu absorbția fierului, așa că dacă iei suplimente de calciu sau antacid ce conțin calciu, evită să le iei în același timp cu alimente bogate în fier sau cu suplimentul de fier. Din acest motiv, evită să iei suplimentul de fier cu lapte, care este bogat în calciu. Totuși, poți consuma lapte între mese. Aceeași regulă se aplică și în cazul cafelei și ceaiului, care conțin polifenoli ce împiedică absorbția fierului din suplimente și din legume.

14 - 2025 consultaclick.ro

Ce efecte secundare pot apărea ca urmare a administrării suplimentelor de fier?

Consumul de cantități mari de fier poate irita tractul gastro-intestinal. Printre cele mai frecvente efecte secundare se numără constipația, care este deja o problemă comună în rândul femeilor însărcinate. Dacă te confrunți cu această problemă, încearcă să consumi suc de prune, deoarece acesta ajută la reglarea digestiei și furnizează organismului fier în același timp.

De asemenea, pot apărea arsuri retrosternale sau disconfort abdominal, greață sau, mai rar, diaree. Dacă suplimentul îți provoacă grețuri, încearcă să-l iei înainte de culcare. Dacă efectele secundare continuă să te deranjeze, discută cu medicul.

Există posibilitatea de a evita problemele gastrice dacă începi tratamentul treptat, pornind de la o cantitate mai mică de fier la început și ajungând treptat la doza recomandată, sau poți lua suplimentele în doze divizate pe parcursul zilei.

Nu te îngrijora dacă observi că scaunul devine mai întunecat în culoare, acesta fiind un efect secundar întâlnit frecvent.

Cum afectează anemia sănătatea copilului meu și a mea?

Indiferent de nevoile tale de fier, copilul își va lua partea lui înaintea ta. Cu toate acestea, la naștere, copilul va avea depozite reduse de fier, ceea ce crește riscul apariției anemiei ulterior. În plus, există un risc mai mare de naștere prematură sau de a avea un copil cu greutate scăzută la naștere.

De asemenea, anemia cauzată de deficitul de fier îți va afecta sănătatea și te vei simți lipsită de energie, având imunitatea scăzută. Mai mult, dacă suferi de anemie într-un stadiu avansat al sarcinii, există o probabilitate mare de a întâmpina probleme în cazul în care pierzi o cantitate mai mare de sânge în timpul nașterii. Poți experimenta amețeli, puls accelerat sau alte simptome care pot necesita o spitalizare prelungită. De asemenea, este posibil să fie necesară o transfuzie de sânge.

Ce poți face pentru a preveni anemia cauzată de deficitul de fier?

Asigură-te că iei vitamine prenatal și urmezi o dietă adecvată, care include alimente bogate în fier. Carnea roșie este cea mai indicată, însă și carnea de pasăre și peștele sunt surse bune de fier. În plus, alte alimente recomandate includ fasolea, tofu, stafidele, prunele, caisele, cartofii, broccoli, sfecla, legumele cu frunze verzi, pâinea integrală și cerealele fortificate cu fier. Este important de menționat că organismul absoarbe fierul mult mai ușor din sursele de origine animală decât din cele vegetale.

Cu toate că ficatul este bogat în fier, nu se recomandă consumul acestuia din cauza conținutului ridicat de vitamina A, care poate provoca malformații la nivelul copilului.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *