44 - 2024 consultaclick.ro
|

Beneficiile fructelor și legumelor în timpul sarcinii

Importanța fructelor și legumelor

Datorită conținutului lor bogat în substanțe nutritive esențiale și fibre, fructele și legumele ocupă un loc central într-o dietă sănătoasă, în special în timpul sarcinii.

Vitaminele și mineralele esențiale din fructe și legume includ:

  • Beta-carotenul, responsabil de creșterea și dezvoltarea celulelor și țesuturilor copilului, precum și de menținerea sănătății sistemului imunitar și a vederii.
  • Vitamina C, care contribuie la formarea oaselor și a dinților copilului, precum și la producția de colagen pentru țesuturile conjunctive.
  • Potasiul, care ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.
  • Acidul folic, responsabil de prevenirea defectelor tubului neural și promovarea unei greutăți sănătoase la naștere.

De asemenea, conținutul de fibre din fructe și legume are beneficii semnificative, menținând un tranzit intestinal normal. Astfel, se previne constipația și hemoroizii, două probleme frecvente în timpul sarcinii.

Care sunt fructele și legumele benefice în timpul sarcinii?

Majoritatea fructelor și legumelor sunt recomandate în timpul sarcinii, iar cele puține care nu sunt recomandate sau trebuie consumate cu precauție se datorează faptului că pot provoca arsuri la stomac, balonare, diaree sau alte afecțiuni digestive ușoare. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste alimente nu pune în pericol sarcina.

Fructe excelente pentru alegere:

  • Caise
  • Afine
  • Cireșe
  • Pepene galben
  • Grapefruit
  • Struguri
  • Guava
  • Mango
  • Papaya
  • Kiwi
  • Pere
  • Ananas
  • Zmeură
  • Mure
  • Căpșuni
  • Pepene verde

Legume excelente pentru alegere:

  • Sparanghel
  • Avocado
  • Sfeclă
  • Ardei gras
  • Broccoli
  • Fasole verde
  • Andive
  • Mazăre
  • Legume verzi (varză, salată verde, spanac, stevie)
  • Pătrunjel
  • Roșii
  • Cartofi dulci

Cât de multe fructe și legume ar trebui consumate?

Un lucru este clar – fructele și legumele ar trebui consumate în fiecare zi. Specialistii recomandă o porție de 2 cești de fructe și aproximativ 2 1/2 – 3 cești de legume. Dar ce înseamnă o ceașcă? Având în vedere că nu toate legumele și fructele pot fi estimate în cești, iată câteva echivalente pentru această măsură:

  • 1 ceașcă de legume proaspete sau gătite și tăiate mărunt
  • 2 cești de legume cu frunze verzi
  • 1 ceașcă de fructe proaspete, tocate mărunt (ca într-o salată) sau din cele congelate sau la conservă
  • 1/2 ceașcă de fructe uscate
  • 2 banane mici sau una mare
  • 1 fruct mediu sau mare (de exemplu, o portocală mare, o pară sau un grapefruit mediu, 2 prune mari, 1/2 măr mare)
  • 1 ceașcă de suc 100% de fructe, suc de legume sau suc combinat

Pentru a beneficia de aportul maxim de substanțe nutritive, este recomandat să combini aceste fructe și legume. Amestecă culorile legumelor în salate și alte preparate pentru a beneficia de cât mai multe substanțe nutritive într-o singură masă.

Cel mai bine este să consumi legumele și fructele în stare proaspătă și naturală, dar la fel de bune sunt și cele congelate sau la conservă.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *