40 - 2025 consultaclick.ro
|

Cauzele sângerărilor în timpul sarcinii în cazul apariției menstruației

Sângerarea în timpul sarcinii (numită și menstruație în sarcină sau menstruație peste sarcină) este o situație în care apare sângerarea în timpul perioadei de graviditate. Deși nu este o menstruație adevărată, poate fi confundată cu una și poate genera îngrijorare pentru viitoarea mamă. Există mai multe posibile cauze pentru sângerările în timpul sarcinii și este întotdeauna important să fie observate și semnalate medicului încă de la apariție, pentru a putea exclude o posibilă patologie gravă.

În continuare, vei afla mai multe despre menstruația în sarcină, cauzele principale ale sângerărilor în sarcină, semnificația acestora în fiecare trimestru și momentele în care este necesar să consulți un medic ginecolog.

Sângerările în timpul sarcinii – menstruație peste sarcină sau alte cauze?

Chiar dacă nu este o menstruație în adevăratul sens al cuvântului, fenomenul cunoscut popular drept “menstruație peste sarcină” poate apărea și poate crea confuzii în ceea ce privește momentul concepției.

Diferența dintre menstruație și menstruația peste sarcină

Pentru a înțelege diferența dintre menstruație și menstruația peste sarcină, trebuie mai întâi definit termenul de menstruație.

Menstruația este un fenomen care apare doar în absența gravidității. Sub control hormonal, în fiecare lună, un ovul este eliberat de la nivelul unuia dintre ovare, proces fiziologic numit ovulație.

În cazul în care ovulul este fecundat și produsul concepției este implantat în endometru (stratul intern al uterului), sarcina se produce și astfel femeia este gravidă. Dacă ovulul nu este fecundat, endometrul, care s-a îngroșat și a fost vascularizat în așteptarea fecundării, este eliminat sub formă de sânge menstrual. Ulterior, ciclul se repetă.

Uneori, o disfuncție a ovulației, cu apariția sarcinii mai aproape de o nouă menstruație, poate declanșa sângerarea la data așteptată. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că această situație este una rară.

Majoritatea sângerărilor în timpul sarcinii au alte cauze. Acestea trebuie monitorizate și evaluate medical, pentru a asigura siguranța sarcinii și sănătatea mamei și a copilului.

Deși nu toate cauzele reprezintă o amenințare iminentă, este important ca posibilele afecțiuni periculoase să fie excluse încă de la începutul sarcinii (sau cel puțin de la debutul sângerărilor).

Menstruatia in sarcina trimestrul I

Menstruație normală în prima lună de sarcină (ciclu peste sarcină)
Ciclul menstrual din prima lună de sarcină reprezintă o situație specială în care ovulația a fost dereglată și sângerarea menstruală s-a declanșat în ciuda făcânduței. Aceasta poate avea caracteristici variabile, putând consta în eliminarea unei cantități reduse de sânge menstrual cu apariția primului ciclu în nuanță rozalie (menstruație roz) sau eliminarea unei secreții menstruale cu tentă maronie (ciclu peste sarcină cu culoare diferită).

Adesea, femeile se întorc către medic și afirmă că au avut o “menstruație normală în timpul sarcinii”, ceea ce poate îndrepta diagnosticul.

Printre principalele cauze care pot declanșa sângerări vaginale în primul trimestru de sarcină se numără:

  • Infecțiile la nivelul colului uterin;
  • Sarcina ectopică (extrauterină) – reprezintă o cauză nedorită, dar posibilă de sângerare, care poate fi confundată cu o “menstruație în timpul sarcinii” și poate avea caracteristici variabile (sângerare în cantitate mare sau menstruație închisă la culoare și redusă cantitativ);
  • Sângerarea deciduală – apare ca urmare a influenței hormonale asupra structurii peretelui uterin, determinând eliminarea unor fragmente de la acest nivel;
  • Avort spontan;
  • Sângerarea de implantare – acest tip de “falsă menstruație” apare la 10-14 zile de la fecundare, ca urmare a atașării ovulului de peretele uterin;
  • Sarcina molară – reprezintă o afecțiune rară care presupune formarea unei mase anormale de celule în locul embrionului presupus;
  • Cancerul de col uterin (cervical).

Menstruația în trimestrele II și III ale sarcinii

În trimestrele II și III, sarcina evoluează și, ca urmare, modificările la nivelul organismului mamei nu mai sunt atât de pronunțate și accelerate precum în primul trimestru.

De asemenea, primul trimestru oferă viitoarei mămici șansa de a forma o legătură fizică și emoțională cu bebelușul său, precum și de a înțelege mai bine propriul corp pentru trimestrele ce vor urma.

Cu toate acestea, chiar dacă mama s-a adaptat la noua sarcină, acest lucru nu exclude apariția unor manifestări noi, cum ar fi sângerările din trimestrele II și III. Mai mult, sarcina și menstruația sunt două fenomene incompatibile simultan, în special dacă nu este vorba despre prima lună din primul trimestru (menstruație normală în prima lună de sarcină).

Printre cauzele posibile ale sângerării în trimestrele II și III ale sarcinii se numără:

  • Avortul spontan – apare mai rar decât în primul trimestru, dar este încă posibil;
  • Placenta previa – reprezintă poziționarea placentei într-un punct inferior, astfel încât să acopere orificiul colului uterin;
  • Placenta abruptio – constă în “prăbușirea” (desprinderea) placentei de peretele uterin, ceea ce se asociază cu sângerare (simptome asemănătoare menstruației în timpul sarcinii);
  • Insuficiența colului uterin – reprezintă o dilatare prematură a colului uterin, cu sângerare ocazională;
  • Nașterea prematură – uneori prevestită de sângerare;
  • Diverse afecțiuni ale colului uterin – infecții, inflamații sau leziuni;
  • Ruperea uterului – reprezintă o patologie rară și amenințătoare de viață.

Sângerările în timpul sarcinii – momentul potrivit pentru a te consulta cu medicul ginecolog

Orice sângerare în timpul sarcinii, indiferent de motiv sau de apariția sa, reprezintă un semnal de alarmă care ar trebui să fie adus la cunoștința medicului încă de la început. Doar medicul ginecolog poate evalua informațiile medicale relevante și le poate completa prin intermediul unui examen fizic care ar putea identifica cauza sângerării.

Durata unei sângerări în timpul sarcinii

În majoritatea cazurilor, sângerarea în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, nu este un fenomen îngrijorător. Uneori, aceasta poate fi de scurtă durată (o perioadă de 2 zile care se suprapune sarcinii) și în cantități mici, fenomen numit scurgere vaginală.

În alte situații, sângerarea poate varia în ceea ce privește durata și cantitatea, ceea ce ar trebui să determine o vizită mai rapidă la medicul ginecolog. Deși afecțiunile grave sunt rare, este esențial să fie diagnosticate și tratate cât mai curând posibil.

Prin urmare, este util ca femeia gravidă să evalueze cantitatea de sânge eliminată, aspectul și durata ceea ce se numește “menstruație” în timpul sarcinii. În concluzie, această “menstruație” peste sarcină nu este întotdeauna motiv de îngrijorare, dar ar trebui să fie un semnal de alarmă care să grăbească vizita la medic. Siguranța sarcinii și sănătatea copilului și a mamei trebuie întotdeauna să fie prioritizate, iar orice modificare anormală trebuie semnalată.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *