19 1 - 2024 consultaclick.ro
|

Ce este cerclajul in sarcina?

Cerclajul cervical reprezintă o intervenție medicală extrem de importantă în timpul sarcinii, care are ca scop închiderea orificiului cervixului pentru a reduce riscul de naștere prematură. Această procedură este realizată în cazul femeilor cu insuficiență sau incompetență cervicală, afecțiune caracterizată de modificarea integrității țesuturilor de la nivelul colului uterin, care duce la creșterea permeabilității și, implicit, favorizează instalarea unei nașteri premature.

Dorim să îți oferim toate informațiile necesare despre cerclaj: ce presupune această intervenție și când este recomandată să fie efectuată, avantajele și riscurile asociate cu această procedură, pregătirile pe care trebuie să le faci înainte, cum se desfășoară intervenția în sine și, de asemenea, ce presupune procesul de recuperare.

Cerclajul cervical

Cerclajul cervical – tot ce trebuie să știi despre această procedură vitală în timpul sarcinii și momentele potrivite pentru utilizarea sa.

Cerclajul reprezintă acea intervenție terapeutică esențială în cazul unei incompetențe cervicale care poate duce la pierderea sarcinii.

Incompetența cervicală, cunoscută și sub denumirea de insuficiență cervicală, este o afecțiune în care colul uterin în timpul sarcinii se deschide mai devreme decât ar trebui sau în absența travaliului.

Astfel, în loc să aibă loc o dilatare graduală și apropiată de momentul nașterii, în insuficiența cervicală, acest proces se desfășoară mai rapid, cu o deschidere precoce, care este prea mare pentru vârsta gestațională.

Pentru a preveni un astfel de eveniment, obstetricianul apelează la cerclaj, o procedură în care se închide (se suturează) cervixul.

În funcție de momentul în care este realizată procedura, cerclajul poate fi împărțit în următoarele categorii:

 • Cerclaj obișnuit – de obicei, realizat în săptămânile 12-14 ale sarcinii;
 • Cerclaj de urgență – efectuat spre finalul sarcinii, în urma unui risc iminent de naștere prematură.

În concluzie, cerclajul cervical este o intervenție importantă care poate salva sarcina în cazul incompetenței cervicale. Este esențial să ne informăm și să discutăm cu medicul nostru obstetrician pentru a înțelege mai bine această procedură și momentul potrivit pentru efectuarea ei.

Beneficiile și riscurile cerclajului – ce trebuie să știi.

Avantajul real al procedurii de cerclaj constă în prevenirea unei sarcini premature care ar putea fi cauzată de incompetența cervicală.

Pentru a beneficia de acest avantaj, este deosebit de important ca diagnosticul de incompetență cervicală să fie confirmat cu certitudine sau cel puțin cu un grad de probabilitate înalt.

În cazul în care diagnosticul a fost stabilit, rata de succes a acestei proceduri se situează în jurul valorii de 90%.

Cu toate că riscurile asociate cu cerclajul sunt rar întâlnite, este important ca acestea să fie aduse la cunoștința pacientei, astfel încât să poată lua o decizie conștientă.

Iată care sunt principalii posibili riscuri:

 • Contracții premature;
 • Distocii – contracții exagerate ale cervixului, care pot dificulta trecerea copilului prin canalul de naștere;
 • Leziuni și/sau infecții la nivelul cervixului;
 • Rupturi premature ale membranelor;
 • Dureri pelvine;
 • Modificări ale secrețiilor vaginale;
 • Sângerări vaginale;
 • Apariția febrei.

Este important să discuți cu medicul specialist despre avantajele și riscurile procedurii de cerclaj, pentru a lua o decizie informată și înțeleaptă în ceea ce privește tratarea incompetenței cervicale.

Avantajele și riscurile cerclajului: tot ce trebuie să știi.

Cerclajul reprezintă o procedură vitală în prevenirea unei sarcini premature care poate fi cauzată de incompetența cervicală.

Pentru a beneficia de avantajele acestei intervenții, obținerea unui diagnostic precis al incompetenței cervicale este extrem de importantă, sau cel puțin cu un grad înalt de probabilitate.

Odată ce diagnosticul a fost stabilit, rata de succes a cerclajului este de aproximativ 90%.

Deși riscurile asociate cu cerclajul sunt rareori întâlnite, este esențial să fie aduse la cunoștința pacientei, pentru ca aceasta să poată lua o decizie asumată.

Iată care sunt principalele riscuri posibile:

 • Contractii premature;
 • Distocie – contracția exagerată a cervixului, care poate dificulta pasajul copilului prin canalul de naștere;
 • Leziuni și/sau infecții la nivelul cervixului;
 • Rupturi premature ale membranelor;
 • Dureri pelvine;
 • Modificarea secrețiilor vaginale;
 • Apariția sângerărilor vaginale;
 • Instalarea febrei.

Este important să fii informată și să discuți cu medicul tău obstetrician despre avantajele și riscurile cerclajului, astfel încât să poți lua o decizie înțeleaptă și bine fundamentată în ceea ce privește această procedură.

Pregătirea pentru cerclaj: tot ce trebuie să știi și să faci.

În general, pregătirea pentru o intervenție de cerclaj nu este dificilă și se desfășoară în colaborare cu medicul obstetrician.

Medicul va prelua istoricul medical al pacientei și va inspecta zona cervicală printr-un examen local. Pentru o vizualizare mai bună a cervixului, va utiliza și ecografia transvaginală. În urma acestor investigații vor fi prezentate pacientei atât beneficiile, cât și riscurile procedurii.

Deoarece cerclajul poate fi realizat sub anestezie generală sau epidurală, de obicei se efectuează și un consult preanestezic. Scopul acestuia este de a elimina orice posibilitate de interferențe medicamentoase sau reacții alergice.

cerclajul in sarcina

Înainte de intervenție, medicul îți va oferi toate informațiile necesare și clarificări suplimentare despre procedură, liniile directoare postoperatorii și orice alt aspect important legat de cerclajul cervical.

Nu uita să comunici medicului orice condiție medicală preexistentă sau orice medicamente pe care le iei în mod regulat. De asemenea, poate fi util să îi adresezi toate întrebările și nelămuririle pe care le ai în legătură cu cerclajul pentru a fi pe deplin pregătită și înțelegătoare.

Recuperarea după cerclaj și importanța repausului total.

Perioada postprocedurală este crucială și necesită odihnă și relaxare pentru a evita aplicarea unei presiuni imediat după suturarea cervixului sau montarea pesarului.

Imediat după efectuarea procedurii de cerclaj, pacienta este monitorizată timp de câteva ore în cadrul clinicii sau spitalului unde s-a realizat intervenția. Apoi, pacienta poate pleca acasă, însă cu anumite recomandări și instrucțiuni specifice pentru perioada post-cerclaj.

Terapia antibiotică profilactică este indicată pentru a preveni riscul de infecții. În plus, se pot administra și terapii antiinflamatorii și/sau analgezice pentru a reduce posibilul disconfort abdominal cauzat de intervenție.

Repausul după cerclaj reprezintă o etapă la fel de importantă precum cea procedurală. Se recomandă cel puțin 10 zile de repaus, parțial sau complet, în funcție de fiecare caz, pentru a permite suturii cervicale să se vindece corespunzător.

De asemenea, este preferabil să se evite activitățile care pot exercita presiune asupra cervixului. Contactul sexual poate fi reluat doar după perioada de repaus recomandată.

Este important de menționat că în special în cazul unui cerclaj efectuat de urgență, există probabilitatea ca procedura de cerclaj să fie necesară și pentru sarcinile ulterioare.

În concluzie, cerclajul reprezintă o intervenție medicală salvatoare pentru o sarcină care este în pericol de a se încheia prematur. Cheia succesului cerclajului constă în diagnosticarea precoce a incompetenței cervicale. Beneficiile acestei proceduri depășesc considerabil riscurile, astfel că medicul, cu acordul pacientei și în absența unor contraindicații medicale, va opta întotdeauna pentru realizarea unui cerclaj în cazul incompetenței cervicale.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *