49 - 2023 consultaclick.ro
|

Consultatiile la ginecolog in trimestrul 2 de sarcina

Ingrijirea prenatală este esențială pentru o sarcină sănătoasă și ar trebui începută imediat ce aflați că sunteți însărcinată. Pe măsură ce sarcina progresează, va trebui să vă prezentați regulat la medicul obstetrician – probabil o dată pe lună în al doilea trimestru al sarcinii, adică între săptămânile 14 și 27. Ingrijirea prenatală implică analize de laborator de rutină și teste care evaluează creșterea și dezvoltarea copilului.

Iată ce trebuie să așteptați în al doilea trimestru al sarcinii. Similar consultărilor anterioare, medicul va verifica greutatea și tensiunea arterială și vă va întreba despre eventuale simptome sau semne pe care le-ați putea avea.

Înregistrarea greutății

Pentru unele femei, aflarea greutății la fiecare control poate fi destul de enervantă, în special dacă cifrele indică o greutate pe care nu au mai avut-o până acum. Dacă acest lucru te deranjează, încearcă să nu te uiți la cântar și spune-i medicului că preferi să fii informată doar atunci când greutatea ta depășește limitele stabilite. Ai grijă să îți scoți pantofii și hainele voluminoase de fiecare dată când te cântărești, astfel încât să obții o valoare cât mai precisă a greutății.

Vă va verifica tensiunea arterială și vă va face un test de urină.

Prezența proteinelor în urină poate fi un semn de infecție a tractului urinar, iar atunci când este asociată cu hipertensiune arterială, poate indica pre-eclampsie. Dacă nu există proteine în urină, dar tensiunea arterială este mai mare decât normal, atunci aveți o afecțiune numită hipertensiune gestațională.

Vă va recomanda o serie de analize de sânge și urină.

Veți efectua un test de sânge pentru a verifica prezența anemiei cauzate de deficitul de fier, iar pentru depistarea unei infecții a tractului urinar, vi se va recomanda un test de urină.

Deși uneori pot apărea mici cantități de glucoză în urină, dacă se detectează o cantitate anormal de mare, medicul obstetrician vă va recomanda efectuarea precoce a unui test pentru depistarea diabetului gestațional, o formă specială de diabet ce apare în timpul sarcinii. De obicei, majoritatea femeilor însărcinate fac testul de screening (testul de toleranță la glucoză) între săptămânile 24 și 28.

În cazul în care sunteți Rh-negativă (o caracteristică moștenită care se referă la absența unei proteine specifice de pe suprafața globulelor roșii) și fătul este Rh-pozitiv, sistemul dumneavoastră imunitar va produce anticorpi anti-Rh. De obicei, acești anticorpi nu reprezintă un risc în prima sarcină, însă în cazul celei de-a doua sarcină, dacă fătul moștenește Rh-pozitiv de la tată, anticorpii anti-Rh produși anterior vor trece prin placenta și vor distruge globulele roșii ale fătului, ceea ce poate duce la anemie fetală. În acest caz, va fi necesară efectuarea altui test – testul de screening pentru anticorpii anti-Rh în primul trimestru de sarcină, care va fi repetat ulterior în săptămâna a 28-a.

Va examina uterul și va urmări dinamică dezvoltarea copilului.

Medicul va palpa abdomenul tău pentru a evalua dimensiunea crescândă a uterului. Începând cu săptămâna 20 de sarcină, medicul va măsura înălțimea fundului uterin – adică distanța de la simfiza pubiană până la vârful uterului – pentru a estima rata de creștere a copilului. Astfel, în intervalul de la săptămâna 20 până la săptămâna 36 de sarcină, această valoare exprimată în centimetri ar trebui să se potrivească în mare parte cu numărul de săptămâni de sarcină. De exemplu, dacă ești în săptămâna 24 de sarcină, înălțimea fundului uterin ar trebui să fie de 24 de centimetri.

Va asculta bătăile inimii fetale.

Este posibil ca medicul să fi auzit deja bătăile inimii copilului încă din săptămâna 10 de sarcină, folosind un dispozitiv Doppler sau, ocazional, un stetoscop special. Cu toate acestea, în funcție de poziția copilului în uter, greutatea dumneavoastră sau cât de precisă a fost estimarea dată a sarcinii, este mult mai probabil să se întâmple pentru prima dată în săptămâna 12.

Verificarea bătăilor inimii copilului va deveni o examinare de rutină care se va efectua la fiecare consultație ulterioară. Puteți veni cu partenerul dumneavoastră, astfel încât să aveți șansa de a asculta împreună bătăile inimii copilului vostru și de a împărtăși emoția acestui moment.

Va evalua mișcările copilului.

Informați medicul când ați început să simțiți fluturări în stomac sau lovituri. Aceasta este în mod obișnuit posibil în jurul săptămânii 20 de sarcină sau chiar mai devreme, dacă ați mai avut o sarcină anterior.

Va discuta despre testele prenatale și împreună cu dumneavoastră va decide oportunitatea efectuării acestora.

În al doilea trimestru de sarcină, puteți efectua diferite teste prenatale care vor oferi informații cu privire la riscul ca bebelușul să aibă anumite anomalii cromozomiale sau malformații congenitale:

  • Teste de sânge. Dacă ați început îngrijirea prenatală după săptămâna 14 (prea târziu pentru a efectua ecografia ce detectează translucența nucală), se mai poate efectua un test de screening între săptămânile 15-20. Acesta se numește cvadruplu test și constă în măsurarea a patru hormoni din sângele mamei. Cvadruplu test se efectuează pentru a evalua riscul de a avea un copil cu sindrom Down sau defecte de tub neural.
  • Ecografia fetală. Frecvent recomandată între săptămânile 16-20 de sarcină, ecografia din trimestrul al doilea va evalua creșterea și dezvoltarea copilului și va verifica data probabilă a nașterii. De asemenea, poate fi o oportunitate de a afla sexul copilului, dacă doriți acest lucru.
  • Teste de diagnostic. Dacă rezultatele testelor de sânge sau evaluarea ecografică sunt îngrijorătoare sau dacă istoricul medical și familial ridică suspiciunea unei anomalii cromozomiale, medicul vă va recomanda teste de diagnostic pentru a confirma sau infirma suspiciunea, cum ar fi amniocenteza, care se efectuează frecvent între săptămânile 16-20 de sarcină. (Aceste investigații nu mai sunt necesare dacă ați efectuat deja biopsia vilozităților coriale în primul trimestru de sarcină).
  • Deoarece există un risc scăzut de avort, unele femei vor aștepta rezultatele testelor prenatale de screening din trimestrele 1 și 2 înainte de a decide dacă vor efectua amniocenteza.

Medicul vă va recomanda vaccinarea antigripală, dacă veți fi gravidă în perioada sezonului gripal – frecvent între lunile octombrie și sfârșitul lunii martie. Vaccinarea antigripală este sigură în sarcină și previne gripa și complicațiile acesteia la mamă, precum și potențialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripă. În plus, va proteja împotriva gripei copilul după naștere. Nou-născuții au un risc crescut de a dezvolta o formă severă de gripă, însă vaccinarea lor este permisă numai după vârsta de 6 luni.

Vă va adresa o serie de întrebări și vă va încuraja să îl întrebați despre tot ceea ce vă preocupă.

Deși în trimestrul al doilea de sarcină aveți o stare de bine, încă se pot întâmpla multe. Medicul vă va adresa anumite întrebări specifice: Aveți în continuare greață? Ați simțit deja mișcările bebelușului? (și mai târziu – Bebelușul se mișcă la fel de mult ca înainte?) Ați avut pierdere de lichid sau sângerare vaginală, chiar și sub formă de picături de sânge? Ați simțit deja contracții?

Medicul va dori să știe cum vă simțiți în general, atât fizic, cât și psihic. Discutați cu medicul obstetrician despre orice îngrijorări aveți, chiar dacă par aparent minore. Rețineți că atunci când vine vorba de sănătatea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, nimic nu este fără importanță.

Vă va oferi o serie de recomandări

La sfârșitul fiecărei consultații, medicul vă va informa despre schimbările normale pe care să le așteptați în perioada până la următoarea întâlnire și care sunt semnele de alarmă când ar trebui să sunați imediat sau să vă prezentați la camera de gardă.

Spre sfârșitul trimestrului al doilea, vă va explica importanța conștientizării mișcărilor copilului și care sunt semnele de alarmă pentru nașterea prematură sau preeclampsie.

De asemenea, medicul vă va informa despre cursurile de pregătire pentru naștere care vă oferă șansa să înțelegeți ce se va întâmpla cu voi și cu copilul vostru în acele momente, să puneți întrebări precise și să vă calmați anxietățile, astfel încât să vă simțiți pregătită și încrezătoare în abilitatea voastră de a aduce pe lume un copil.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *