37 - 2024 consultaclick.ro
|

Corpul tau este pregatit pentru o sarcina?

Concepția apare în jur de două săptămâni înainte de apariția menstruației, ceea ce înseamnă că este posibil să nu-ți dai seama că ești însărcinată până în a treia săptămână de sarcină.

Între săptămânile a doua și a opta de la concepție, organele fătului încep să se dezvolte, cum ar fi inima, astfel încât tot ceea ce mănânci sau bei, fumul de țigară sau alte substanțe la care ești expusă, pot afecta fătul.

Orice femeie poate învăța ce pași ar trebui să urmeze înainte de a rămâne însărcinată, pentru a-și proteja sănătatea și pentru a oferi copilului ei cea mai bună șansă de a fi sănătos.

Când ar trebui să discut cu medicul meu despre sarcină?

Poți vorbi cu medicul tău în orice moment, indiferent dacă ai intenția de a rămâne însărcinată sau nu. Unele recomandări de îngrijire preconcepțională includ menținerea unei greutăți sănătoase, alimentație adecvată și identificarea și tratarea anumitor afecțiuni medicale. Toate femeile ar trebui să renunțe la fumat și să evite expunerea la substanțe nocive. Acestea sunt obiective importante pentru oricine, nu doar pentru femeile însărcinate. Cu cât afli mai multe despre importanța sănătății tale, cu atât vei putea lua decizii mai înțelepte pentru tine.

Cu cât timp înainte de a deveni însărcinată ar trebui să mă pregătesc?

Fiecare bărbat și femeie ar trebui să se pregătească pentru sarcină înainte de a fi activi sexual sau cel puțin cu trei luni înainte. Femeile ar trebui să înceapă să aplice unele dintre recomandări, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase și ajustarea tratamentelor medicale chiar mai devreme.

Care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să țin cont înainte de concepție pentru sănătatea mea și a copilului meu?

Programați o consult preconcepțională. Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, programează o vizită la medicul tău. Consultația preconcepțională te poate ajuta să fii cât mai sănătoasă posibil înainte de concepție. Medicul se va concentra pe condițiile medicale și factorii de risc care pot afecta sănătatea ta sau sarcina.

Trebuie să modific stilul meu de viață?

Doctorul te va întreba despre viața ta de familie, locul de muncă și stilul de viață pentru a înțelege dacă ești expusă la vreun risc. Va discuta și despre activitățile de timp liber, preferințele alimentare și obiceiurile tale de exercițiu fizic. Răspunsurile tale vor ajuta medicul să înțeleagă dacă trebuie să faci anumite schimbări pentru a te pregăti pentru sarcină.

Cei mai importanți 5 pași pentru o sarcină sănătoasă (recomandarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC – Centrul de Control și Prevenire a Bolilor):

  1. Ia 400 de micrograme (mcg) de acid folic în fiecare zi cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată pentru a preveni defectele tubului neural.
  2. Renunță la fumat și consumul de alcool.
  3. Verifică controlul afecțiunilor medicale, cum ar fi astmul, diabetul, obezitatea, epilepsia, hipertensiunea și afecțiunile dentare. Asigură-te că ai toate vaccinurile la zi.
  4. Vorbește cu medicul despre medicamentele pe bază de rețetă sau nu, inclusiv suplimentele și plantele medicinale pe care le folosești.
  5. Evită contactul cu substanțe toxice sau materiale potențial infectoase în casă sau la locul de muncă, cum ar fi substanțele chimice sau materiile fecale ale pisicilor și rozătoarelor.

Dieta și nutriția

Medicul va evalua dieta ta și te va sfătui în legătură cu greutatea, suplimentele alimentare, vitaminele și obiceiurile alimentare, cum ar fi dieta vegetariană sau înfometarea.

Acidul folic

Este momentul să discuți despre începerea administrării de acid folic. De ce începi atât de devreme?

Acidul folic este o formă de vitamina B care ajută la reducerea semnificativă (până la 95%) a riscului de defecte de tub neural la făt. Tubul neural, care se dezvoltă în creierul și măduva spinării copilului, începe să se formeze în stadiul timpuriu al sarcinii, până în ziua 28, când de multe ori femeia nici nu-și dă seama că este însărcinată. Administrarea de multivitamine înainte de concepție este cel mai bun mod de a preveni defectele de tub neural.

Cafeina

Cafeina este un stimulent prezent în multe alimente, băuturi și medicamente. Principalul izvor de cafeină pentru majoritatea adulților este cafeaua. Specialiștii recomandă ca femeile însărcinate sau cele care intenționează să devină însărcinate să nu consume mai mult de 300 mg de cafeină pe zi. Această cantitate se regăsește, de exemplu, în 3 cești de cafea de 100 ml fiecare.

Alcoolul, fumatul și drogurile

Alcoolul, fumatul și drogurile în timpul sarcinii afectează copilul. Chiar și când folosești aceste substanțe în mod intermitent sau în cantități mici, ele pot avea efecte asupra copilului sau pot scădea șansele de a concepe. Acum este momentul ideal să renunți la aceste obiceiuri; dacă ai nevoie de ajutor, spune-i medicului pentru a te îndruma către consiliere sau tratament.

Expozitia la fecalele pisicii

Daca aveti o pisica, este important sa evitati contactul cu fecalele acesteia din cauza riscului de toxoplasmoza. Aceasta afectiune nu prezinta un pericol major pentru copii si adulti, dar poate cauza malformatii congenitale la fat, inclusiv afectiuni cerebrale si orbire.

Ce afecțiuni medicale trebuie tratate înainte de a rămâne gravidă?

Femeile care suferă de astm, diabet, hipertensiune arterială, epilepsie, boli de inimă, hipotiroidism sau obezitate vor avea nevoie de îngrijiri medicale specifice în timpul sarcinii. Tratamentul acestor condiții trebuie să fie ajustat atât în perioada de pregătire a concepției, cât și în timpul sarcinii.

Care sunt vaccinurile necesare înainte de sarcină?

În timpul consultației preconcepționale, medicul dumneavoastră poate solicita recoltarea unei probe de sânge pentru a verifica imunitatea dumneavoastră la rubeolă și varicelă. Aceste afecțiuni pot avea efecte semnificative asupra fătului și mamei în cazul în care se dezvoltă în timpul sarcinii. Dacă o femeie nu este imună, va trebui să primească vaccinurile corespunzătoare înainte de a rămâne gravidă și să aștepte o lună înainte de a încerca din nou.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *