45 - 2024 consultaclick.ro
|

Creșterea în greutate în timpul sarcinii

Indiferent cât îți place sau nu, luarea în greutate în timpul sarcinii este inevitabilă. Sănătatea și dezvoltarea copilului tău depind de acest aspect. Cu toate acestea, a mânca pentru doi nu înseamnă să consumi de două ori mai mult decât în mod obișnuit. Alege să mănânci sănătos, astfel încât să poți controla creșterea în greutate în timpul sarcinii, să ai un copil sănătos și să îți fie ușor să revii la greutatea inițială după naștere.

Care este cantitatea recomandată de kilograme pe care ar trebui să le iau în timpul sarcinii?

Nu există o mărime universală valabilă pentru toate femeile însărcinate. Aceasta depinde de greutatea preexistentă înainte de sarcină și de cum se raportează ea la înălțimea ta. Relația dintre înălțime și greutate se exprimă prin indicele de masă corporală (IMC). Sănătatea ta și a copilului tău joacă, de asemenea, un rol important.

Este recomandat să discuți cu medicul ginecolog în legătură cu cât ar trebui să îngrași în timpul sarcinii. Nu te îngrijora dacă valorile depășesc sau sunt ușor sub aceste cifre. Un nutritionist poate fi consultat pentru a te ajuta să menții o greutate adecvată, în același timp având o alimentație sănătoasă.

Ia în considerare următoarele indicații generale privind creșterea în greutate în timpul sarcinii:

Greutatea inainte de sarcinaCresterea in greutate recomandata
Subponderala (IMC < 18.5)13-18 kg
Greutate normala (IMC 18.5-24.9)11-16 kg
Supraponderala (IMC 25-29.9)7-11 kg
Obezitate (IMC >/= 30)5-9 kg

Ce se întâmplă în cazul femeilor care au sarcină gemelară?

Greutatea femeilor însărcinate cu gemeni va fi monitorizată de medicul obstetrician. Creșterea în greutate trebuie să fie semnificativă (dar nu va fi dublată cantitatea de kilograme).

Greutatea inainte de sarcinaCresterea in greutate recomandata
Greutate normala (IMC 18.5-24.9)17-25 kg
Supraponderala (IMC 25-29.9)14-23 kg
Obezitate (IMC >/= 30)11-19 kg

Dacă sunt supraponderală, ce riscuri există pentru mine sau pentru copilul meu?

A fi supraponderală înainte de a rămâne gravidă crește riscul de a dezvolta complicații precum diabetul gestațional și hipertensiunea arterială în timpul sarcinii. Deși se recomandă o anumită creștere în greutate și în cazul femeilor supraponderale pe parcursul sarcinii, specialiștii afirmă că aceste femei pot câștiga chiar mai puține kilograme decât cele menționate în ghiduri, fără a reprezenta un risc pentru copil.

De asemenea, trebuie să ții cont că dacă vei câștiga mai mult în greutate decât este recomandat și nu vei reuși să o pierzi după naștere, aceste kilograme în plus pot reprezenta un pericol pentru sănătatea ta. De asemenea, o greutate excesivă în timpul sarcinii poate crește riscul copilului tău de a avea probleme de sănătate la naștere sau de a dezvolta obezitate în perioada copilăriei.

Dacă sunt subponderală, ce riscuri există pentru mine sau pentru copilul meu?

Ca rezultat al grețurilor matinale, multe femei pierd în greutate ușor în primul trimestru al sarcinii și își fac griji cu privire la efectele asupra dezvoltării copilului lor. Din fericire, în această perioadă, copilul nu are nevoie de multe calorii și nutrienți. Este important să câștigăm în greutate într-un ritm constant pe parcursul sarcinii. Dacă o femeie nu câștigă în greutate în timpul sarcinii, pot apărea complicații, precum nașterea unui copil cu greutate scăzută sau naștere prematură.

Bebelușii ale căror mame câștigă mai puțin de 10 kilograme în timpul sarcinii sunt adesea considerați mici pentru vârsta lor gestațională, ceea ce poate însemna că au fost subnutriți în timpul vieții intrauterine.

Este copilul meu în siguranță dacă slăbesc în timpul sarcinii?

În unele cazuri, atunci când o femeie este obeză, poate să scadă în greutate în timpul sarcinii, însă numai sub stricta supraveghere a unui medic specialist nutritionist. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, femeile nu ar trebui să încerce să piardă în greutate în timpul sarcinii.

Cum sunt distribuite kilogramele câștigate la sfârșitul sarcinii?

Copilul tău va cântări între 3-3.6 kilograme, ceea ce reprezintă doar o parte din întreaga greutate pe care o vei câștiga la naștere. Iată un exemplu despre cum se distribuie restul de kilograme:

  • Sâni mai mari: aproximativ 1 kilogram
  • Uter mai mare: aproximativ 1 kilogram
  • Placentă: aproximativ 0.7 kilograme
  • Lichid amniotic: aproximativ 1 kilogram
  • Volum suplimentar de sânge: aproximativ 1.4-1.8 kilograme
  • Volum crescut de fluide: aproximativ 1.4-1.8 kilograme
  • Depozite de grăsime: aproximativ 2.7-3.6 kilograme

Cât ar trebui să iau în greutate pe parcursul sarcinii?

Pentru femeile sănătoase, care au o greutate normală, creșterea în greutate pe parcursul sarcinii ar putea avea următorul tipar:

  • 0.5-2 kilograme în primul trimestru. Acest lucru înseamnă un aport suplimentar de 150-200 de calorii pe zi, echivalentul unui iaurt degresat cu fructe (170 ml).
  • Aproximativ 0.5 kilograme pe săptămână în al doilea trimestru.
  • Aproximativ 0.5 kilograme pe săptămână în al treilea trimestru. În trimestrul 2 și 3 al sarcinii, creșterea constantă în greutate este mult mai importantă, în special dacă aveai o greutate normală la începutul sarcinii sau erai subponderală. Acest lucru înseamnă un aport suplimentar de 300 de calorii pe zi – echivalentul jumătate dintr-un sandwich și un pahar de lapte degresat. Dacă erai subponderală înainte de a rămâne gravidă, medicul va revizui împreună cu tine dieta și nivelul de activitate fizică și îți va face recomandări pentru a crește și mai mult aportul de calorii.

Cum pot lua în mod corespunzător în greutate?

Vei putea lua în mod corespunzător în greutate în timpul sarcinii dacă consumi alimente sănătoase și eviți să mănânci în exces. Este ușor să te îngrași dacă consumi alimente nesănătoase, bogate în grăsimi, care nu furnizează copilului tău nutrienții de care are nevoie. Ia în considerare următoarele sfaturi:

  • Înlocuiește pastele și făina albă cu variantele pe bază de grâu integral.
  • Optează pentru salată cu sos sărac în grăsimi sau fasole neagră în locul burgerilor și cartofilor prăjiți.
  • Înlocuiește prăjiturile cu salată de fructe.
  • Alege sucuri fortificate cu calciu și alte nutrienți.

Discută întotdeauna cu medicul tău despre greutate

Medicul poate să te ajute să fii atentă la creșterea în greutate. Tu poți să faci următoarele: să mănânci sănătos și să mergi regulat la consultațiile prenatale. Pentru a menține greutatea în limitele recomandate, doctorul îți va oferi sfaturi cu privire la creșterea sau, dimpotrivă, scăderea numărului de calorii pe care le consumi.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *