41 - 2024 consultaclick.ro
|

Cum poți gestiona greata in sarcina

În timpul sarcinii, majoritatea femeilor se confruntă cu un simptom neplăcut ce își face prezența simțită în viața lor. Acest simptom este greața, uneori însoțită de vărsături, cu care trebuie să se confrunte.

Greata in sarcina: când apare?

Greața este unul dintre cele mai frecvente simptome gastro-intestinale ale sarcinii și, de multe ori, este primul simptom cu care femeile se confruntă în această perioadă. Starea de greață poate să apară, în general, după a doua săptămână de la concepție și este mai evidentă în primul trimestru, dar este posibil să persiste pe toată durata sarcinii.

Deși este cunoscută sub numele de “greața matinală”, aceasta poate apărea practic pe parcursul întregii zile, inclusiv noaptea.

Astfel, există femei care resimt greața dimineața, la unele se intensifică în decursul zilei sau spre seară, în timp ce cele mai norocoase femei nu au deloc greață în timpul sarcinii.

Cauzele grețurilor matinale în sarcină

A avea stări de greață în timpul sarcinii este normal și nu este asociat cu o evoluție negativă, așadar nu trebuie să te alarmezi. Există mai multe studii clinice efectuate în scopul de a stabili cauzele esențiale ale simptomelor de greață din timpul sarcinii. Cu toate că rezultatele nu sunt în totalitate elucidate, se pare că schimbările hormonale ar juca un rol vital, precum și implicarea factorilor genetici.

Ai o probabilitate mai mare să suferi de greață în sarcină dacă:

 • Ai sarcină multiplă, cu gemeni sau tripleți, intensitatea fiind mult mai mare decât în cazul unei sarcini unice.
 • Ai suferit de greață și în timpul sarcinii anterioare, situație întâlnită la peste 70% dintre femei.
 • Ți se face greață la anumite mirosuri sau gusturi, ai rău de mișcare, suferi de migrene sau ai fost expusă la estrogeni (din pilula anticoncepțională) înainte de a rămâne însărcinată.

Greața și vărsăturile în sarcină

Greața în sarcină, cu sau fără vărsături, poate avea o intensitate ușoară, moderată sau severă.

Dacă în primele două cazuri nu există motive reale de îngrijorare, în ultimul caz este necesar un tratament special și chiar internare în spital pentru îngrijire și ameliorare prin administrarea de medicamente intravenoase.

Vărsăturile severe și frecvente pot fi simptome specifice ale “sarcinii toxice”, o afecțiune cu o frecvență mai redusă, care mai poartă și denumirea de disgravidie emetizantă.

În funcție de intensitate, greața și vărsăturile în sarcină îți pot afecta stilul de viață cu care te-ai obișnuit până atunci; de aceea, discută cu medicul curant toate opțiunile pentru a te simți mai bine.

Greața în trimestrul doi și trei al sarcinii

O întrebare la care cu siguranță vei dori un răspuns este “când dispar grețurile în sarcină?”.

Răspunsul depinde de la caz la caz. Majoritatea femeilor vor experimenta greață în primul trimestru al sarcinii.

Astfel, începând cu trimestrul doi, grețurile se pot ameliora sau chiar dispărea. Cu toate acestea, la unele gravide, acest simptom poate persista pe parcursul întregii perioade de sarcină, manifestându-se în intensități diferite.

Greața în sarcină: riscuri pentru făt

În general, greața nu prezintă un risc major pentru mamă sau pentru copil, ba chiar unii specialiști susțin că femeile care experimentează greață și vărsături în sarcină au mai puține șanse de a pierde sarcina.

Cu toate acestea, dacă ai fost subponderală înainte de a rămâne gravidă și greața din sarcină îți împiedică să te hrănești adecvat pentru a câștiga în greutate în mod normal, copilul tău ar putea avea o greutate mai mică la naștere.

Dezhidratarea și dezechilibrul hidroelectrolitic al organismului pot provoca stare de rău și oboseală, dar aceste simptome pot fi ameliorate, așa cum vei vedea în următoarele rânduri.

Cum poți ameliora grețurile în timpul sarcinii prin alimentație

Chiar dacă nu poți scăpa mereu de greață, există câteva sfaturi care te pot ajuta să ameliorezi starea de rău cauzată de greață și să treci prin această perioadă cu bine.

Iată ce poți mânca când ai grețuri în sarcină:

 1. Stomacul gol poate accentua senzația de greață, așa că este important să mănânci în porții mici și frecvente. Este recomandat ca dimineața, înainte de a te ridica din pat, să consumi câteva biscuiți sărați, o felie de pâine prăjită sau o banană.
 2. Alege cu atenție alimentele pe care le consumi. Optează pentru alimente ușor de digerat și bogate în carbohidrați și proteine. Observă ce alimente tolerezi cel mai bine. Evită consumul de grăsimi, alimente picante și produse procesate, care conțin mult ulei sau zahăr. Poate fi de ajutor consumul de ghimbir, lămâie sau gutuie.
 3. Evită alimentele sau mirosurile care pot declanșa greața, deoarece acestea pot fi factori declanșatori.
 4. Bea multe lichide înghițind în înghițituri mici. Ceaiul de ghimbir poate fi de ajutor, la fel și bomboanele fără zahăr cu arome de ghimbir, lămâie sau mentă. Dacă există perioade în care nu poți consuma lichide, poți încerca cuburile de gheață.
 5. Unele femei experimentează greață după administrarea vitaminelor prenatale, cum ar fi acidul folic sau fierul. Dacă ai și tu această reacție adversă, s-ar putea să te simți mai bine dacă le iei după masă sau seara, înainte de culcare.
 6. În plus, pe lângă atenția acordată alimentației zilnice, asigură-te că aerisești camera în care te afli cât mai des și de asemenea, încearcă să faci plimbări scurte în natură. Încearcă să ai un somn cât mai bun.

Aceste sfaturi te pot ajuta să faci față grețurilor în sarcină și să îți menții starea de bine pe durata acestei perioade speciale.

Tratamente medicamentoase pentru grețurile în sarcină

Există mai multe opțiuni disponibile în ceea ce privește tratamentele medicamentoase pentru grețurile în timpul sarcinii. De exemplu, un tratament eficient pentru grețurile din sarcină este piridoxina (Vitamina B6), conform rezultatelor mai multor studii din domeniu. Acest medicament este considerat de primă intenție în ameliorarea grețurilor.

În plus, greața și voma pot fi tratate și cu medicamente care conțin substanțe precum clorpromazina, hidroxizina sau metoclopramid. Acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea acidității gastrice, care poate contribui la apariția stării de greață și vărsături. Poți să combați grețurile și cu ajutorul tratamentelor antiacide clasice, precum Dicarbocalmul, dar este important să consulți un medic înainte de a le utiliza.

Deoarece utilizarea și efectele secundare ale acestor medicamente pot varia, cele mai indicate pastile pentru greață și vărsături în timpul sarcinii ar trebui luate doar la recomandarea medicului ginecolog, astfel încât să nu afecteze evoluția bebelușului.

Este crucial să consulți un specialist înainte de a te angaja în orice tip de tratament, pentru a asigura faptul că alegi cea mai potrivită opțiune pentru tine și pentru siguranța bebelușului în curs de dezvoltare.

Tratamente alternative pentru grețurile în sarcină

Există numeroase remedii alternative disponibile pentru a trata grețurile din timpul sarcinii. Unele dintre acestea sunt deja cunoscute și pot fi administrate fără probleme, însă dacă ai nelămuriri, este întotdeauna recomandat să consulți medicul tău.

Ghimbirul este, probabil, cel mai popular remediu alternativ pentru ameliorarea simptomelor de greață. Poate fi consumat ca ceai din rădăcina de ghimbir sau sub formă de bomboane și este considerat eficient în reducerea grețurilor. De asemenea, ghimbirul și vitamina B6 se regăsesc în tratamente alternative precum Navatac sau Emetix, care pot fi administrate în timpul sarcinii.

Iată câteva alte detalii pe care ar trebui să le iei în considerare:

 • Poți consuma ceaiuri naturale cu efecte antivomitive și calmante pentru stomac, precum ceaiul de mușețel, mentă sau lămâie.
 • Acupunctura și presopunctura pot fi de ajutor. Poți încerca, de exemplu, brățările anti-grețuri bazate pe presopunctura.
 • Starea psihologică este foarte importantă. Exercițiile de respirație pot fi de ajutor, iar dacă simți nevoia, poți apela la sesiuni de terapie cu un psiholog. Aromaterapia cu uleiuri esențiale, precum menta sau lămâia, poate contribui și la starea ta de bine.
 • În final, trebuie să ții cont că grețurile din timpul sarcinii, cu excepția cazurilor în care sunt rezultatul unor afecțiuni ale organismului, sunt simptome absolut normale și pot fi ameliorate cu ajutorul sfaturilor și indicațiilor primite de la medicul ginecolog.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *