16 - 2024 consultaclick.ro
|

Cum se modifică sânii în timpul sarcinii

De ce sunt sânii atât de dureroși?

Modificările hormonale din timpul sarcinii determină creșterea fluxului de sânge și schimbări la nivelul țesutului glandular, ceea ce va face ca sânii tăi să devină plini, tensionați, dureroși și foarte sensibili la atingere. Multe femei descriu această senzație ca o variantă mult exagerată a ceea ce simt înainte de menstruație.

Sensibilitatea sânilor este unul dintre primele simptome de sarcină și apare frecvent în săptămânile 4-6 și se menține pe durata primului trimestru de sarcină.

Ce alte modificări la nivelul sânilor pot să mai apară?

Începând cu săptămânile 6-8, vei observa că sânii încep să se mărească. Vor continua să crească în volum pe toată durata sarcinii, mărindu-se cu una sau două cupe, în special dacă este prima sarcină. Deoarece pielea se întinde, este posibil să apară senzația de mâncărime și chiar să observi vergeturi la nivelul lor.

Venele devin din ce în ce mai vizibile, iar mameloanele devin mai proeminente și mai închise la culoare. După primele luni, areolele – cercurile pigmentate din jurul mameloanelor – vor fi, de asemenea, mai mari și mai închise la culoare.

Probabil că și înainte ai observat pe areole niște mici “ridicături” care acum vor deveni mult mai mari. Se numesc “tuberculii lui Montgomery” și sunt un tip special de glande care secretă o substanță lubrefiantă și antiseptică, având rolul de a ușura alăptarea, de a menține suplețea pielii sânului și de a preveni infecțiile sânului.

În cel de-al treilea trimestru de sarcină, sânii vor începe să producă colostru, un lapte special pentru copilul tău în primele zile de alăptare. Produs de glanda mamară în ultima parte a sarcinii și în primele zile de la naștere, colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat în proteine și mai sărac în grăsimi și în zahăr, însă cu un conținut foarte mare de anticorpi. Unele femei vor observa că în ultimele luni de sarcină vor începe să secrete cantități mici din această substanță galbenă grasă, în timp ce la altele secretia poate să apară mult mai devreme, iar la altele deloc.

Ce pot face pentru a reduce durerea la nivelul sânilor?

Ceea ce te va ajuta cu adevărat este să-ți cumperi un sutien bun, care să susțină sânii măriți. Vei descoperi că sutienele cu sârmă sunt mai puțin confortabile acum. Pentru a evita frecarea, caută un material moale, fără cusături în apropierea mameloanelor. Sutienele din bumbac vor fi mult mai confortabile și vor lăsa pielea să respire mai bine decât sutienele din materiale sintetice. În timpul zilei poți folosi un sutien de sarcină (iar în ultimul trimestru merită să investești într-un sutien de alăptare, deoarece oricum vei avea nevoie de el în curând, când vei alăpta), iar pentru noapte poți încerca o bursieră moale, din bumbac, pe care o poți găsi în magazinele de maternitate specializate.

Este important să porți o bustieră când faci sport, care să susțină bine sânii, deoarece aceștia sunt grei și plini. O bustieră specială pentru sport va asigura susținerea sânilor și va diminua disconfortul.

Cumpără sutienul un pic mai mare decât ceea ce ți s-ar potrivi pe moment, deoarece vei crește cu una-două cupe (atât în mărime, cât și în circumferința toracelui) pe măsură ce sânii se dezvoltă și abdomenul se mărește. Poți verifica într-o primă fază dacă îți încap pumnul în cupă, lângă sân.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *