50 - 2024 consultaclick.ro

Descoperă ce sport poți practica în timpul sarcinii.

Practicarea sportului în timpul sarcinii aduce numeroase beneficii precum îmbunătățirea stării generale, somnului și reducerea durerilor și disconfortului asociate. De asemenea, acesta poate preveni și trata diabetul gestațional și poate preveni apariția preeclampsiei. În plus, fortificarea rezistenței și tonusului muscular te pregătește pentru travaliu și te ajută în procesul de recuperare după naștere.

Datorită tuturor acestor avantaje, specialiștii recomandă femeilor însărcinate să facă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi, de-a lungul majorității săptămânii.

Sfaturi utile privind exercițiile în sarcină:

Dacă tocmai începi un program de exerciții ca modalitate de a-ți îmbunătăți sănătatea în timpul sarcinii, este recomandat să faci acest lucru treptat și să fii atentă să nu te epuizezi. De exemplu, poți opta pentru un curs de yoga special conceput pentru femeile însărcinate.

Ascultă-ți corpul. Acesta îți va semnala când este momentul să reduci intensitatea exercițiilor.

Evită să te antrenezi până la extenuare sau să ai senzația de lipsă de aer. Acestea sunt semne că tu sau bebelușul tău nu primiți suficient oxigen.

Optează pentru încălțăminte sport confortabilă, care susține adecvat glezna și arcada piciorului.

Fă pauze regulate și asigură-te că bei suficiente lichide în timpul exercițiilor. Pentru fiecare oră de activitate ușoară, recomandat ar fi să consumi cel puțin 250 ml de apă.

Evită să faci sport în momentele când temperaturile exterioare sunt foarte ridicate.

Alege o suprafață de alergare sau de mers cu bicicleta care este plană și stabilă. Articulațiile tale devin mai moi în timpul sarcinii și este important să eviți accidentări sau entorse la nivelul gleznei.

Sporturile de contact trebuie evitate în timpul sarcinii.

Exercițiile de întărire musculară trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea tonusului muscular, în special în zona superioară a corpului și a abdomenului. Evită ridicarea greutăților deasupra capului și folosirea unor greutăți care să solicite excesiv mușchii spatelui.

În trimestrul 2 și 3, evită exercițiile care presupun statul pe spate, deoarece acestea pot reduce cantitatea de sânge care ajunge la uter.

Înainte și după programul de exerciții, dedică timp pentru relaxare și întindere.

Adoptă o alimentație sănătoasă, care să includă o cantitate mare de fructe, legume și carbohidrați complecși.

Beneficiile practicării regulate a sportului în timpul sarcinii:

 • Ameliorează multe dintre problemele comune din timpul sarcinii, cum ar fi circulația, constipația, hemoroizii, varicele, crampele musculare și umflarea gleznelor. De asemenea, întărirea mușchilor care susțin spatele previne durerile de spate.
 • Te vei simți mult mai energică pe parcursul zilei.
 • Vei dormi mai bine.
 • Vei experimenta o stare afectivă îmbunătățită, iar imaginea de sine se va îmbunătăți. Vei simți că ai control asupra vieții tale.
 • Te va pregăti pentru naștere. A fi într-o formă fizică bună nu va atenua durerea nașterii, însă îți va oferi puterea necesară pentru a trece prin travaliu. Studiile arată că femeile care fac sport în mod regulat vor avea un travaliu mai scurt, mai puține intervenții medicale și vor fi mai puțin obosite în timpul nașterii.
 • Te va ajuta să revii mai ușor la greutatea normală după naștere. Menținând o activitate fizică regulată în timpul sarcinii, există mai puține șanse să acumulezi mai multă greutate decât este recomandat. În plus, exercițiile vor menține tonusul și forța musculară.

Practicarea regulată a sportului în timpul sarcinii: aspecte de care trebuie să ții cont

Înainte de a începe un program sportiv, solicită acordul medicului obstetrician. Sportul este benefic pentru majoritatea femeilor însărcinate, dar în cazul sarcinilor cu risc înalt sau a riscului de naștere prematură, exercițiile trebuie monitorizate cu atenție de către medic pentru a te asigura că nu există niciun risc pentru tine sau pentru copilul tău.

În timpul efortului fizic, sângele este redirecționat de la organele interne (inclusiv uterul) către mușchi, plămâni și inimă. Asigură-te că intensitatea exercițiului îți permite să poți purta o conversație în timp ce îl faci. Dacă nu poți vorbi normal, probabil că exercițiul este prea intens, existând riscul de sângerare vaginală, contracții uterine sau alte complicații.

Pe măsură ce sarcina înaintează, centrul tău de echilibru se deplasează înainte, ceea ce crește riscul de cădere. Înotul, mersul pe jos sau aerobicul ușor nu reprezintă un risc suplimentar pentru dezechilibrare și cădere. Evită activitățile precum schiatul, călăritul, escaladarea montană sau sporturile de contact care implică un risc crescut de accidentare sau cădere.

Exercițiile fizice pot crește temperatura corpului, ceea ce poate afecta dezvoltarea copilului. Ia măsuri de precauție în timpul exercițiilor fizice dacă temperatura din mediu ambiental este ridicată și asigură-te că bei suficiente lichide. Temperatura corpului tău nu trebuie să depășească 38°C.

Când este necesar să te oprești din practicarea exercițiilor fizice:

Deși ar trebui să te bucuri de mișcare, este important să întrerupi exercițiile imediat ce observi următoarele simptome:

 • Sângerări vaginale
 • Dureri neobișnuite
 • Amețeli, stări de leșin
 • Dificultăți în respirație
 • Dureri în piept sau palpitații
 • Pierdere de lichid la nivel vaginal
 • Contractii uterine
 • Senzație de greață
 • Crampe musculare

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *