16 - 2024 consultaclick.ro
|

Dezvoltarea copilului in trimestrul 2 de sarcina

În acest articol vom explora dezvoltarea copilului în trimestrul al doilea al sarcinii. Această perioadă este caracterizată de progrese semnificative în dezvoltarea embrionară și fetală. Vom explora schimbările prin care trece micuțul în acest interval de timp și impactul acestora asupra mamei și a bebelușului. Prin urmare, haideți să ne aventurăm în fascinanta lume a dezvoltării copilului în trimestrul al doilea de sarcină.

Saptamana 14

În săptămâna a 14-a de sarcină sau la 12 săptămâni de la concepție, brațele copilului au atins aproape lungimea finală pe care o vor avea la naștere, iar gâtul a devenit mult mai bine definit. La nivelul splinei se formează celulele roșii ale sângelui, iar în ficat bile. Rinichii produc urină care se elimină în lichidul amniotic, un proces care va dura până la naștere.
Sexul copilului va deveni vizibil în această săptămână sau în cele care vor urma. În cazul fetelor, încep să se formeze foliculii ovarieni. La băieți apare prostata.
Ca urmare a impulsurilor nervoase de la creier, mușchii faciali îi permit copilului să privească într-o parte, să se încrunte și să facă grimase. De asemenea, poate să-și sucească degetul. Despăi este posibil să nu simți încă mișcările copilului, acesta este foarte activ.
La sfârșitul acestei săptămâni, copilul va avea aproximativ 9 cm de la creștet la șezut și va cântări aproape 40 de grame, fiind de mărimea unei lamâi.

Saptamana 15

În săptămâna 15 de sarcină sau la 13 săptămâni de la concepție, copilul crește rapid. Scheletul începe să se dezvolte și va deveni vizibil la ecografie. Picioarele micuțului sunt acum mai lungi decât brațele și toate articulațiile și membrele se pot mișca. Organele genitale s-au dezvoltat suficient pentru a fi vizibile la ecografie, dar va trebui să aștepți puțin mai mult până să afli sexul copilului tău. Următoarea ecografie este programată aproximativ în săptămâna 20 de sarcină.

Este posibil să nu simți, dar copilul hiccups (sughite) frecvent acum, deoarece învață să facă acest lucru înainte de a putea respira. Totuși, bebelușii nu pot emite sunete atunci când hiccups, deoarece traheea lor este plină de lichid.

În această săptămână, pielea subțire a copilului va începe să fie acoperită cu fire de păr foarte fine (lanugo), care vor dispărea de obicei înainte de naștere. Deși sprâncenele încep să crească, iar părul de pe cap începe să apară, acest tip de păr își va schimba atât textura, cât și culoarea după naștere.

Chiar dacă probabil că te-ai îngrășat deja între 2,2-4,5 kilograme, copilul cântărește doar 70 de grame și are o lungime de aproximativ 10,1 cm, fiind de mărimea unei mere.

Saptamana 16

Saptamana 16 de sarcina sau la 14 saptamani de la conceptie marcheaza unele dezvoltari importante pentru copil. In aceasta perioada, capul bebelusului este tinut mult mai drept, iar ochii s-au apropiat, in timp ce urechile sunt aproape in pozitia lor finala. De asemenea, copilul este capabil acum sa faca miscari de supt.

Miscarile bebelusului au devenit mai coordonate si pot fi observate si la ecografie. Este foarte jucaus si tocmai a descoperit prima sa jucarie – cordonul ombilical. Se bucura trangandu-l sau apucandu-l, iar uneori il poate strange cu putere. Cu toate acestea, instinctul sau il va face sa il elibereze inainte ca ceva grav sa se intample.

Sistemul circulator si cel urinar al copilului functioneaza acum la capacitate maxima, iar el inhaleaza si elimina lichid amniotic prin plamani.

In privinta dimensiunilor, bebelusul a crescut la aproximativ 12 cm, masurati de la crestet la sezut, si cantareste aproape 100 grame – cam cat un avocado. Urmeaza ca in urmatoarele saptamani sa creasca rapid, adaugand greutate si lungime din ce in ce mai mult, pe masura ce se apropie de nastere.

Saptamana 17

În săptămâna 17 de sarcină sau la 15 săptămâni de la concepție, încep să se acumuleze depozitele de grăsime la nivelul pielii copilului. Această grăsime va fi o sursă de energie și va menține temperatura corpului copilului în limite normale după naștere.
Scheletul este în mare parte sub formă de cartilaj elastic, însă va începe să se întărească pe măsură ce sarcina avansează. Mielina, o substanță de protecție, începe să învelească măduva spinării. Glandele sudoripare încep să se dezvolte în tot corpul. Legătura vitală dintre bebeluș și placenta, cordonul ombilical, devine din ce în ce mai gros și mai rezistent.
La sfârșitul acestei săptămâni, bebelușul are mărimea unei pere, având 13 cm de la cap până la fund și cântărind aproximativ 140 de grame.

Saptamana 18

În săptămâna 18 de sarcină sau după 16 săptămâni de la concepție, urechile copilului sunt aproape în poziția finală și el poate chiar să audă. Toracele se mișcă în interior și în exterior, imitând respirația. Venele de sânge devin vizibile prin pielea subțire. Dacă aștepți o fetiță, trompele uterine și uterul s-au poziționat corect, iar în cazul unui băiețel, organele genitale pot fi vizibile la următoarea ecografie, deși nu întotdeauna se pot observa cu exactitate.
Copilul își încline și-și întinde frecvent mâinile și picioarele – mișcări pe care le vei simți din ce în ce mai mult în săptămânile următoare.
La finalul acestei săptămâni, copilul are mărimea unui ardei gras, cântărind 200 de grame și măsurând aproximativ 14 cm de la creștet până la fund.

Saptamana 19

În săptămâna 19 de sarcină sau la 17 săptămâni de la concepție, o substanță grasă și albicioasă numită vernix caseosa începe să acopere corpul copilului, având rolul de a proteja pielea delicată în urma expunerii la lichidul amniotic. Brațele și picioarele sunt acum proporționate în raport cu restul corpului. Copilul continuă să înghită lichidul amniotic, iar rinichii să formeze urina. La fete, încep să se formeze uterul și vaginul.

Dezvoltarea senzorială atinge nivelul maxim în această săptămână, datorită dezvoltării în zone specializate ale creierului a unor celule nervoase care deservesc fiecare simț – gustul, mirosul, auzul, vederea și simțul tactil. Copilul poate auzi acum, așa că îi poți vorbi, citi sau cânta.

La sfârșitul acestei săptămâni, copilul măsoară aproximativ 15,3 cm și cântărește 240 de grame, fiind de mărimea unei roșii.

Saptamana 20

Săptămâna 20: la jumătatea drumului
La jumătatea sarcinii sau la 18 săptămâni de la concepție, ai putea simți primele mișcări ale copilului tău. Dacă ai mai avut o sarcină înainte, este posibil să fi simțit deja cu câteva săptămâni înainte aceste mișcări.
În această săptămână copilul va înghiți mai mult, o practică utilă pentru tubul lui digestiv. Odată înghițită, o parte din apa din lichidul amniotic se absoarbe, iar restul se va elimina la nivelul intestinului. Meconiul, care este un produs final al digestiei, se va acumula în colon și va apărea ca primul scaun după ce copilul se va naște.
Începând cu săptămâna 20, măsurarea copilului se va face de la creștet la călcâi, astfel încât acum are aproximativ 25.6 cm și cântărește aproape 300 de grame, fiind de mărimea unei banane mici.

Saptamana 21

La 21 de săptămâni de sarcină sau după 19 săptămâni de la concepție, bebelușul devine mai activ, iar tu vei începe să observi un anumit tipar al mișcărilor sale. Sprâncenele și pleoapele sunt complet dezvoltate, iar acum bebelușul poate clipi. Dacă este băiat, testiculele încep să coboare în scrot în săptămânile următoare, iar dacă este fetiță, vaginul începe să se formeze.

La sfârșitul acestei săptămâni, bebelușul are aproximativ 26,7 cm în lungime, fiind aproximativ de mărimea unui morcov, și cântărește 360 de grame.

17 - 2024 consultaclick.ro

Saptamana 22

În săptămâna 22 de sarcină, copilul arată ca un nou-născut în miniatură. Buzele, pleoapele și sprâncenele devin mai distincte, iar ochii sunt aproape formați, deși irisul, partea colorată, nu are încă pigmenți. În gingii încep să se formeze mugurii dentari, primele semne ale apariției dinților. Întregul corp al copilului este acoperit de un păr fin numit lanugo, care îl protejează în contactul prelungit cu lichidul amniotic.

Deși câștigă în greutate în fiecare zi, pielea copilului este încă ridată și translucidă. Pancreasul, important în producerea unor hormoni, continuă să se dezvolte.

Până acum, copilul măsoară 27.8 cm de la cap până la călcâi și cântărește aproximativ 430 de grame, având mărimea unui dovlecel.

Saptamana 23

În săptămâna 23 de sarcină sau după 21 de săptămâni de la concepție, bebelușul tău se dezvoltă în continuare. În această perioadă, apar mișcările rapide ale ochilor. Limba copilului începe să dezvolte papilele gustative, iar auzul său este deja funcțional. În acest moment, bebelușul poate auzi o versiune distorsionată a vocii tale, bătăilor inimii tale și a zgomotelor din intestine. Chiar dacă sunetele puternice, cum ar fi latratul unui câine sau zgomotul produs de un aspirator, nu-l deranjează în pântec, el poate auzi și aprecia sunetele muzicii. Este posibil să se relaxeze sau chiar să danseze în burtica ta, dacă îi permiți să asculte muzică de Mozart sau Chopin!

În această săptămână se formează și amprentele de la degetele mâinilor și picioarelor copilului tău. În cazul fetelor, uterul și ovarele sunt complet formate.

Bebelușul are acum dimensiunea unui mango mare, măsurând aproximativ 28,9 cm și având o greutate de aproape 500 de grame. Cu îngrijirea medicală adecvată într-o secție de terapie intensivă neonatală, bebelușii născuți în această săptămână pot supraviețui.

Saptamana 24

Săptămâna 24: părul adevărat crește
În a 24-a săptămână de sarcină sau la 22 de săptămâni de la concepție, copilul rămâne treaz și doarme cu regularitate. Creierul se dezvoltă rapid în această perioadă, iar la nivelul capului începe să crească părul adevărat. În interiorul plămânilor, se formează ramuri ale arborelui respirator, precum și celule specializate care secreții surfactant, o substanță care va ajuta la menținerea sacilor pulmonari deschiși după naștere, atunci când copilul va respira aer din atmosferă. Pielea copilului este încă subțire și transparentă, dar acest aspect se va schimba în curând.
Copilul are acum o proporție bună și ocupă întregul spațiu în uter. În ultima săptămână, a câștigat în greutate aproximativ 120 de grame, astfel încât, la sfârșitul acestei săptămâni, va cântări în jur de 630 de grame și va măsura aproximativ 30 de centimetri de la creștet până la călcâi, fiind de mărimea unui știulete de porumb.

Saptamana 25

În săptămâna 25 de sarcină sau la 23 de săptămâni după concepție, pe măsură ce se formează grăsimea subcutanată, pielea ridată începe să se întindă și copilul începe să semene tot mai mult cu un nou-născut. Părul copilului crește din ce în ce mai mult și, dacă ai putea să-l vezi, probabil că acum ai putea să discernei ce culoare și textură va avea părul lui!

Copilul este acum capabil să răspundă la sunete familiare, cum ar fi vocea ta, mișcându-se. Simțurile devin mult mai sofisticate, astfel încât dacă îndrepți o lumină către abdomen, copilul va întoarce capul, ceea ce înseamnă că nervul optic este funcțional.

În această săptămână, copilul măsoară 34.6 cm și cântărește aproape 660 grame, fiind de mărimea unei telene.

Saptamana 26

În săptămâna 26 de sarcină sau la 24 de săptămâni de la concepție, degetele se dezvoltă complet, iar acum ochii copilului încep să se deschidă. La sfârșitul acestei luni, reacția la sunete este dezvoltată datorită formării rețelei de nervi care deservește urechile. Astfel, copilul tău va putea să te audă atunci când vorbești, la fel și pe partenerul tău. În cazul în care ai un băiat, testiculele lui încep să coboare în scrot, un proces care va dura două sau trei zile.
De asemenea, copilul continuă să inhaleze și să exhaleze cantități mici de lichid amniotic. Acest fenomen, cunoscut sub numele de mișcările respiratorii, este esențial pentru dezvoltarea plămânilor, ajutând copilul să exerseze pentru momentul nașterii și primul său respir.
La sfârșitul acestei săptămâni, copilul tău va măsura aproximativ 35,6 cm și va cântări aproape 760 de grame, având dimensiunea unei legături de ceapă verde.

Saptamana 27

Săptămâna 27 marchează încheierea celui de-al doilea trimestru de sarcină. La 27 de săptămâni de sarcină sau 25 după concepție, plămânii și creierul bebelușului continuă să se maturizeze. Ochii își deschid și închid, poate suga degetul și doarme și stă treaz la intervale regulate.

Ritmul său de somn/veghe poate fi diferit față de al tău. Vise plăcute, micuțule! Unii specialiști cred că bebelușii încep să viseze încă din săptămâna 27 de sarcină. Cu toate acestea, cine știe despre ce visează cu adevărat? Creierul lor este cu siguranță activ acum. Formele caracteristice ale creierului încep să se formeze, iar tesutul nervos va continua să se dezvolte în săptămânile următoare.

Plămânii sunt încă imaturi, dar capabili să funcționeze cu ajutor medical. Copilul născut la această vârstă ar putea supraviețui.

Este posibil să simți niște mișcări ritmice în uter și poți fi curioasă ce se întâmplă. Atunci când bebelușul are o accesare sau o serie de hipo, vei simți mișcări regulate care, deși sunt ciudate, te vor liniști. Sughitul este normal și frecvent acum și va continua pe parcursul restului sarcinii, pe măsură ce plămânii copilului se maturizează. Fiecare episod durează câteva momente și nu îl deranjează pe copil.

Măsurând de la cap până la călcâi, bebelușul are acum 36,6 cm și cântărește 875 grame, fiind de mărimea unei conipide.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *