17 - 2024 consultaclick.ro
|

Dezvoltarea copilului in trimestrul 3 de sarcina

Saptamana 28 – tine ochii deschisi

În saptamana 28 de sarcina sau dupa 26 de saptamani de la conceptie, pleoapele copilului sunt partial deschise si s-au format genele. Copilul castiga constant in greutate, ceea ce face ca pielea lui sa devina neteda.
Pana acum copilul are aproape 38 cm, masurati de la crestet la calcai, fiind de marimea unei vinete si cantareste aproximativ un kilogram. Copiii sanatosi care se nasc in aceasta saptamana au 90% sanse sa supravietuiasca fara afectare neurologica sau fizica, iar sansele cresc cu fiecare saptamana de sarcina castigata.

Saptamana 29 – oasele sunt acum complet dezvoltate

În a 29-a săptămână de sarcină sau la 27 de săptămâni de la concepție, oasele copilului sunt acum total dezvoltate, deși sunt încă moi și flexibile. Podoaba capilară a copilului prezintă acum o creștere semnificativă. În cazul unui băiat, testiculele au coborât în regiunea scrotului. În cazul unei fetițe, clitorisul este proeminent, nefiind încă acoperit de labiile mici. Acestea vor crește în săptămânile finale anterior nașterii.
Craniul copilului se mărește pentru a permite creșterea creierului. Aproape toți copiii răspund la sunete și lumini spre finalul acestei săptămâni.
Copilul măsoară aproape 39 cm și cântărește 1.2 kilograme, având dimensiunea unui dovleac alungit.

Săptămâna 30: ochii sunt larg deschiși

În a 30-a săptămână de sarcină sau după 28 de săptămâni de la concepție, ochii copilului sunt larg deschiși cea mai mare partea a timpului și probabil poate să vadă ce se întâmplă în interiorul uterului și poate urmări o sursă de lumină.
Copilul are în jurul lui aproximativ un litru de lichid amniotic, însă volumul acestuia va continua să scadă pe măsură ce copilul ia în greutate și spațiul util în uter se micșorează. Celulele roșii ale sângelui se formează în măduva hematogenă. La finalul acestei săptămâni, copilul va măsura aproximativ 40 cm și va cântări 1.3 kilograme, ca mărimea unui varză albă.

Săptămâna 31: dezvoltarea sistemului nervos continuă

În a 31-a săptămână de sarcină sau la 29 de săptămâni de la concepție, sistemul nervos central al copilului s-a maturizat suficient pentru a controla temperatura corpului.
La finalul acestei săptămâni, copilul măsoară 41.1 cm și cântărește 1.5 kilograme, eaodată cu o nucă de cocos

Săptămâna 32: se exercită pentru respirație

În a 32-a săptămână de sarcină sau după 30 de săptămâni de la concepție, unghiile de la picioare ale copilului sunt acum vizibile. Plămanii nu sunt pe deplin dezvoltați, însă copilul exersează deja respirația.
Până la sfârșitul săptămânii, copilul va cântări 1.7 kilograme și va măsura aproximativ 42 cm, având dimensiunea unui pepene galben.

Săptămâna 33: detectarea luminii

În a 33-a săptămână de sarcină sau după 31 de săptămâni de la concepție, pupilele copilului pot să se contracte sau să se dilate când lumina ajunge la ochii lui.
La finalul acestei săptămâni, copilul cântărește aproximativ 1.9 kg și măsoară aproape 44 cm, ca dimensiunea unui ananas.

Săptămâna 34: unghiile de la degete cresc

În a 34-a săptămână de sarcină sau după 32 de săptămâni de la concepție, unghiile copilului au ajuns la vârfurile degetelor.
Copilul cântărește aproape 2.2 kg și măsoară 45 cm de la creștet la călcâi, având dimensiunea unui pepene galben mic.

Săptămâna 35: stratul protector al pielii se îngroașă

În a 35-a săptămână de sarcină sau la 33 de săptămâni de la concepție, creșterea copilului este aproape completă.
La finalul acestei săptămâni, copilul va cântări aproape 2.4 kg și va măsura 46.2 cm, similar cu mărimea unui pepene galben mediu.

Săptămâna 36: începe creșterea rapidă în greutate

În a 36-a săptămână de sarcină sau după 34 de săptămâni de la concepție, pentru copil s-ar putea să fie dificil să se miște în interiorul spațiul redus al uterului.
La finalul acestei săptămâni, copilul cântărește peste 2.6 kilograme și măsoară aproximativ 47 cm, având mărimea unei salate crețe.

Săptămâna 37: a ajuns la termen

În a 37-a săptămână de sarcină sau la 35 de săptămâni după concepție, copilul este considerat la termen.
La finalul acestei săptămâni, copilul măsoară aproape 48.6 cm și cântărește peste 2.9 kilograme, asemănător cu mărimea unei sfecle.

Săptămâna 38: își poate încleșta degetele cu putere

În săptămâna 38 de sarcină sau la 36 de săptămâni de la concepție, copilul are acum capacitatea de a prinde cu putere cu degetele și curând o vei putea testa atunci când îți va strânge mâna pentru prima dată.
În cazul în care te întrebai ce culoare vor avea ochii bebelușului tău, s-ar putea să mai trebuiască să aștepți ceva timp. Unghiile de la picioarele lui au ajuns acum la vârfurile degetelor, iar creierul cântărește aproximativ 400 de grame și va continua să se dezvolte și după naștere.

La sfârșitul acestei săptămâni, copilul va cântări aproximativ 3 kilograme și va avea o lungime de aproximativ 49.5 cm, de dimensiunea fizică cu un praz lung.

18 - 2024 consultaclick.ro

Saptamana 39: formarea anticorpilor la nivelul placentei

În săptămâna 39 de sarcină sau la 37 de săptămâni de la concepție, pieptul copilului a devenit mai proeminent. În placentă sunt formate anticorpi care îl vor proteja de infecții după naștere. Dacă vei alăpta, laptele va fi o sursă additională de anticorpi.
La sfârșitul acestei săptămâni, copilul cântărește peste 3.3 kilograme și are o lungime de aproximativ 50 cm, aproximativ de dimensiunea unui dovleac mic.

Săptămâna 40: data nașterii a sosit

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă data estimată a nașterii a trecut și nimic nu s-a întâmplat. Este normal să naști cu o săptămână sau două mai târziu – sau mai devreme – decât a fost estimat inițial.
Copilul continuă să piardă substanța albicioasă grasă care i-a protejat pielea până acum – vernix caseosa. În medie, copilul va avea la naștere aproximativ 51 cm și va cântări aproximativ 3.4 kilograme, cam cât un dovleac mic.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *