6 - 2024 consultaclick.ro
|

Diabetul gestational – ce presupune, de ce se manifestă și cum poate fi tratat

Diabetul gestational reprezintă o afecțiune metabolică tranzitorie, fiind un subtip al diabetului care se dezvoltă în timpul sarcinii și, în cea mai mare parte a cazurilor, se rezolvă complet după naștere. În diabet, inclusiv cel gestational, organismul nu produce o cantitate adecvată de insulină în raport cu nivelul de glucoză din sânge, ceea ce determină creșterea semnificativă a glicemiei (glucozei din sânge) sau, în mod mai frecvent, dezvoltarea unei insensibilități la insulină în celulele organismului, fiind astfel insensibile la acțiunea insulinei pancreatice.

Vei afla în continuare de ce apare diabetul gestational în unele sarcini, cum poate fi detectat prin intermediul unor teste, ce influență are asupra sănătății fătului și, de asemenea, cum poate fi tratată această formă de diabet.

Diabetul gestational (diabetul în timpul sarcinii) – cauze și factori de risc

Pe parcursul sarcinii, hormonii secretați de placenta îngreunează sau chiar blochează acțiunea insulinei în organismul mamei. Această stare patologică se numește insulinorezistență și determină utilizarea incorectă a insulinei pentru a contracara nivelul crescut de glucoză din sânge.

Pentru multe femei însărcinate, creșterea semnificativă a glicemiei nu reprezintă o problemă majoră, deoarece pancreasul lor compensează prin secretarea unei cantități mai mari de insulină. În alte cazuri, însă, acest lucru nu este posibil.

Fără un nivel adecvat de insulină în raport cu necesitățile organismului, glucoza nu poate părăsi sângele circulant și nu poate fi transformată de către celule în energie, ceea ce duce la o scădere a toleranței la glucoză în timpul sarcinii. Prin urmare, glucoza în exces se acumulează în sânge până la atingerea unor niveluri mari, fenomen denumit hiperglicemie. Acesta este rezultatul proceselor care duc la apariția diabetului gestational.

Motivul pentru care unele femei dezvoltă diabet gestational, în timp ce altele nu, nu a fost încă elucidat. Cu toate acestea, se consideră că există anumiți factori de risc care contribuie la creșterea probabilității apariției diabetului în timpul sarcinii. Astfel, este mult mai probabil ca o femeie însărcinată să sufere de diabet gestational dacă:

 • Este supraponderală sau chiar obeză, cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2;
 • A avut cel puțin o naștere anterioară a unui copil cu greutatea peste 4,5 kg;
 • A prezentat diabet gestational în cel puțin una dintre sarcinile anterioare;
 • Are sindromul ovarelor polichistice în antecedentele personale patologice;
 • Există antecedente familiale legate de diabet, cu prezența diabetului la cel puțin un rudă de gradul I.

Simptome diabetul gestational

Deși frecvent, diabetul gestational nu prezintă simptome evidente și este depistat doar prin intermediul testelor diagnostice. Tabloul clinic ar putea include următoarele semne și simptome:

 1. Oboseală
 2. Senzație de gură uscată
 3. Polidipsie (sete excesivă) – specifică diabetului
 4. Poliurie (urinare excesivă) – specifică diabetului
 5. Infecții recurente (de exemplu, candidoză orală)
 6. Tulburări ale vederii (vedere încețoșată)

Multe dintre aceste simptome sunt considerate normale în timpul sarcinii și femeile nu le acordă importanță până la momentul diagnosticării diabetului gestational. De aceea, este absolut necesară testarea pentru diabetul de sarcină în săptămânile 24-28.

Impactul diabetului gestational asupra fătului

Cum afectează diabetul gestational dezvoltarea copilului?

Mulți copii născuți din mame cu diabet gestational vor fi sănătoși, deoarece această afecțiune poate fi identificată în timp util și tratată corespunzător. Cu toate acestea, în cazul în care diabetul gestational nu este diagnosticat și tratat la timp, poate afecta dezvoltarea fătului și poate duce la apariția complicatiilor pe parcursul sarcinii, în timpul nașterii și ulterior.

Nivelul crescut de glucoză pe care îl primește fătul prin intermediul placentei stimulează secreția de insulină. Prin primirea unei cantități mai mari de energie decât este necesar, fătul va depozita excesul de energie sub formă de grăsime și va câștiga în greutate, devenind mai mare și mai greu la naștere decât este normal (macrosomie fetală).

De asemenea, un diabet necontrolat poate determina creșterea cantității de lichid amniotic, o condiție denumită polihidramnios.

Impactul diabetului asupra nașterii copilului

Diabetul gestational crește riscul apariției complicatiilor în timpul nașterii (de exemplu, naștere prematură). Pe durata sarcinii, medicul va monitoriza constant nivelul glicemiei și va supraveghea fătul pentru a detecta orice posibile semne de suferință fetala.

În funcție de progresul sarcinii, medicul poate recomanda inducerea travaliului sau efectuarea unei operații cezariene între săptămânile 38-40 de sarcină. O altă opțiune, după săptămâna 38 de sarcină, este să se aștepte ca nașterea să înceapă natural, în timp ce s arcina este monitorizată frecvent prin ecografii.

Impactul diabetului asupra copilului după naștere

Datorită faptului că în timpul sarcinii secreția de insulină este crescută, iar după naștere aportul de glucoză este redus, poate apărea o scădere sub normal a nivelului de glicemie (hipoglicemie). Nivelul glicemiei va trebui monitorizat o perioadă de timp în secția de terapie intensivă neonatală.

În plus, copiii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină vor avea nevoie de îngrijire specială. De asemenea, s-a demonstrat că bebelușii ai căror mame au avut diabet gestational prezintă un risc crescut de a deveni obezi și de a dezvolta diabet de tip II la vârsta adultă.

Alăptarea la sân și o alimentație sănătoasă ulterior în viață, precum și un program de exerciții regulate, îi vor proteja pe cei mici împotriva apariției acestor afecțiuni.

Testarea pentru depistarea diabetului gestational

Pentru a detecta diabetul gestational, se efectuează testul de toleranță la glucoză orală (TTGO) în săptămânile 24-28 de sarcină (test de toleranță la glucoză în sarcină).

Pentru a fi realizat corect acest test, trebuie îndeplinite anumite condiții:

 • În noaptea precedentă și în dimineața testului, nu se consumă alimente și nu se bea apă.
 • O asistentă va recolta o probă de sânge pentru a stabili nivelul bazal al glicemiei pe nemâncate.
 • Apoi, se oferă o băutură care conține 75 de grame de glucoză.
 • La intervale de o oră și apoi la două ore, asistenta va recolta din nou sânge pentru a evalua cum răspunde organismul la încărcarea cu glucoză.

Astfel, testul de toleranță orală la glucoză cu 75 de grame presupune evaluarea glicemiei în trei condiții distincte:

 • Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl)
 • La o oră după consumul de glucoză (normal < 180 mg/dl)
 • La două ore după consumul de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl)

Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră că femeia prezintă diabet gestational dacă cel puțin una dintre cele trei valori ale glicemiei este mai mare sau egală cu pragul stabilit.

Valorile glicemiei în diagnosticul diabetului gestational în timpul sarcinii

O valoare a glicemiei recoltată din sângele venos dimineața, pe nemâncate (normal < 92 mg/dl), care depășește limitele considerate normale, ridică suspiciunea de diabet gestational.

Pentru valorile cuprinse între 92-119 mg/dl, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză, chiar dacă orice valoare a glicemiei pe nemâncate mai mare de 120 mg/dl constituie un semn sugestiv de diabet zaharat și nu este necesară realizarea testului de toleranță.

La valori ale glicemiei mai mari de 180 mg/dl, glucoza poate fi identificată și în urină (aspect patologic numit glicozurie).

Tratamentul diabetului gestational

Un aspect crucial al tratamentului este controlul nivelului de glucoză din sânge. Toate femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie să-și monitorizeze glicemia pe nemâncate și glicemia la două ore după masă, folosind preferabil un aparat pentru testarea glicemiei din deget.

În plus, medicul specialist diabetolog va oferi sfaturi cu privire la combinarea unei alimentații sănătoase cu un program de exerciții fizice. Dacă poziționați obezitatea înainte de sarcină, medicul va recomanda reduceri caloric și efectuarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.

Dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi necesar un tratament adaptat nevoilor individuale ale organismului sau, în anumite cazuri, injecții cu insulină. Dozele vor fi calculate pentru fiecare persoană în parte, pentru a evita o scădere a glicemiei prea mare în timpul sarcinii.

În plus, medicul poate recomanda efectuarea de ecografii suplimentare în fiecare lună, între săptămânile 28-36 de sarcină, pentru a verifica dezvoltarea copilului și nivelul de lichid amniotic. De asemenea, va oferi sfaturi cu privire la monitorizarea regulată a mișcărilor copilului.

Dacă glicemia revine la normal după naștere, trebuie menționat că mama are un risc crescut de a dezvolta diabet gestational într-o sarcină ulterioară sau chiar diabet în afara sarcinii. Din acest motiv, toate femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie să efectueze un test de toleranță la glucoză orală cu 75 de grame de glucoză între șase și douăsprezece săptămâni după naștere, pentru a evalua gradul de afectare a metabolismului glucozei.

În plus, descoperirea unui diabet gestational care dispare după naștere este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip II pe parcursul vieții. Din acest motiv, se recomandă ca femeile care au avut diabet în timpul sarcinii să fie testate cel puțin o dată la fiecare trei ani.

Regim alimentar în diabetul gestational

Cu excepția cazului de diabet insulinodependent, o dietă echilibrată este cheia gestionării glicemiei în diabetul gestational. Prin urmare, este important să se țină cont de următoarele aspecte în alcătuirea meselor zilnice:

 • Să conțină multe legume și fructe;
 • Să conțină cantități moderate de grăsimi și proteine de origine animală;
 • Să conțină cantități moderate de cereale, paste și produse cu amidon;
 • Să conțină cantități considerabil reduse de zaharuri, sucuri și produse de patiserie.

Incheiere

În concluzie, diabetul gestational este o afecțiune tranzitorie, dar care totuși trebuie luată în serios și tratată corespunzător. Menținerea unei diete echilibrate și practicarea unor activități sportive moderate (la indicațiile medicului) sunt metode care ajută la gestionarea nivelului glicemiei și facilitează rezolvarea diabetului gestational după naștere.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *