Dieta ideala de primavara
Acum că primăvara a sosit și totul în jur se reînnoiește, să redescoperim oferta de verdețuri pe care acest sezon o aduce: spanac, lobodă, leurdă, stevie, untul sălbatic, păpădia, și urzicile. Acestea pot fi gătite după preferințe, dar cel mai bine este să le consumăm crude, sub formă de salate sau sucuri, deoarece acidul folic și vitamina C conținute în acestea se distrug prin fierbere. Să nu uităm că verdețurile sunt și o sursă importantă de vitamina K, conțin vitamine din grupul B și minerale, în special potasiu, ceea ce le conferă proprietăți alcalinizante.
Importanta sulfului
Nu trebuie să lipsească din dietă legumele cu sulf, necesare pentru producerea glutationului, care este responsabil pentru detoxifierea ficatului. Aceste legume includ ceapa și usturoiul verde, precum și legumele crucifere, precum conopida, broccoli, varza, gulii și ridichii, pe care, din fericire, le-am avut la dispoziție și în timpul iernii.
Hidratarea
Este extrem de important să bem apă, ceai verde sau diferite infuzii de plante și să limităm consumul de prăjeli, dulciuri și alimente tip “junk food”, care sunt bogate în calorii și sărace în nutrienți. Totodată, ar trebui să citim etichetele produselor pe care le cumpărăm și să evităm cele care conțin coloranți artificiali sau conservanți.
Acum, că soarele răsare din ce în ce mai des și ziua devine mai lungă, energia noastră tinde să scadă. De aceea, este foarte important să avem o dietă echilibrată, cu nutrienți din toate clasele, cât mai variată, cu mese regulate și adecvate nevoilor noastre.
Glucidele, principala sursă de energie din dietă, ar trebui să provină din pâine integrală, orez sălbatic, paste integrale, cereale pentru micul dejun fără adăugare de zahăr și leguminoase – alimente bogate în fibre, care induc o senzație de sațietate și contribuie la o funcționare optimă a colonului. Glucidele se găsesc în proporții variate și în fructe și legume, care aduc în dietă fibre, vitamine și minerale, dar și fitonutrienți – substanțe benefice sănătății dincolo de aportul nutritional. Spre exemplu, carotenii, pigmenții care dau culoare plantelor, au diferite roluri de protecție: cel mai cunoscut dintre aceștia este beta-carotenul, cu rol antioxidant, întâlnit în legumele galben-portocalii precum morcovii, portocalele, caisele uscate și dovlecii. Luteina, prezentă în legumele verzi, are un rol protector asupra ochilor, în timp ce licopenul în bulionul de roșii sau sucul de sfeclă are un rol protector cardiovascular și antineoplazic.
Produsele zaharoase și făinoasele rafinate oferă energie, dar pe termen scurt, iar consumate în mod regulat pot duce la creșterea în greutate și perturbări metabolice. Ca gustări dulci, este de preferat ciocolata neagră sau deserturile pe bază de fructe proaspete sau uscate, magiun fără zahăr, migdale și nuci.
Grasimile
Grăsimile reprezintă cea mai concentrată sursă de energie din dietă și principala formă de depozitare. Este important să limităm consumul de grăsimi saturate (prin consumul de carne slabă și lactate degresate) și să evităm prăjelile și grăsimile trans (grăsimi sintetizate industrial, prezente în principal în produsele de patiserie, biscuiți sau diverse dressinguri). Grăsimile “bune” în dietă sunt cele mononesaturate, provenite din uleiul de măsline, fructe oleaginoase sau semințe, precum și grăsimile polinesaturate, în special cele de tip omega-3, prezente în peștele oceanic, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și tonul.
Proteinele sunt macronutrienții cu rol structural implicați în creștere și dezvoltare, dar și în compoziția enzimelor, hormonilor și anticorpilor. De exemplu, serotonina, hormonul fericirii, este de natură proteică și provine din aminoacidul triptofan. Tradițional, principalele surse de proteine din dietă sunt cele animale, cum ar fi carnea (recomandată în principal cea albă), lactatele și ouăle. În ultimii ani, atenția s-a îndreptat și către sursele vegetale de proteine, esențiale pentru vegetarieni sau persoanele aflate la post, precum leguminoasele (mazăre, fasole boabe, linte, năut, soia), fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, caju) sau semințe. Pentru că în plante pot exista uneori deficiențe ale unor aminoacizi esențiali, este importantă asocierea diverselor alimente vegetale în aceeași masă sau pe parcursul zilei. Combinațiile considerate optime sunt leguminoase-cereale, cereale-lactate, și leguminoase-semințe.
Miscarea
Mișcarea zilnică în aer liber readuce buna dispoziție, dar permite și refacerea rezervelor de vitamina D. Practicarea regulată a sportului, somnul odihnitor, precum și eliminarea factorilor stresori prin metode simple (masaj, baie relaxantă, tehnici de respirație) sunt factori cheie într-un stil de viață sănătos.
Când apar senzații de disconfort sau epuizare, devine obligatorie vizita la medic pentru un consult, efectuarea unui set complet de analize și un tratament specializat sau recomandarea de suplimente nutritive.
Concluzie
În concluzie, o alimentație echilibrată este esențială pentru a ne menține sănătatea și a ne bucura de beneficiile primăverii. Consumul de legume verzi, bogate în nutrienți și vitamine, reprezintă o opțiune sănătoasă, mai ales atunci când sunt consumate crude, în salate sau sucuri. Este important să alegem alimente naturale, evitând produsele procesate și să acordăm atenție etichetelor, evitând aditivii artificiali. De asemenea, trebuie să fim atenți la consumul de zaharuri și grăsimi nesănătoase, optând pentru alternative sănătoase, cum ar fi ciocolata neagră sau fructele proaspete.
Proteinele, atât de la surse animale, cât și vegetale, joacă un rol important în funcționarea organismului nostru. Nu trebuie să uităm de importanța mișcării fizice și a odihnei pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea. În cazul în care apar probleme de sănătate, este recomandat să consultăm medicul pentru a primi sfaturi și tratament adecvat.
📕 Citeste articole smiliare
- Dieta DASH sau stilul de viață care ajută la reducerea hipertensiunii arteriale.
- Cum să se protejeze femeile însărcinate la locul de muncă
- Dieta ideala pentru vara
- Ai probleme cu colonul iritabil? Dieta FODMAP ar putea fi răspunsul pe care îl cauți!
- Ce alimente ar trebui să fie prezente în dieta unui bărbat
- Carente în dieta vegetariană