17 - 2024 consultaclick.ro
|

Durerea abdominala in timpul sarcina

Disconfortul abdominal ocazional este destul de frecvent în timpul sarcinii, însă uneori poate fi semnul unor probleme serioase de sănătate. Nu trebuie niciodată să ignori durerea abdominală severă sau persistentă. Află mai multe despre cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale în timpul sarcinii, însă evită să-ți pui singură diagnosticul. Dacă ai dureri sau crampe abdominale însoțite de sângerare vaginală, febră, frisoane, scurgere vaginală, leșin, dureri la urinare sau greață și vărsături, sau dacă durerea nu se ameliorează după câteva minute de repaus, contactează-ți medicul.

Ce afecțiuni serioase pot cauza durere abdominală în timpul sarcinii?

Sarcina ectopică

Sarcina ectopică apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului, de obicei într-una dintre cele două trompe uterine. Netratată, sarcina ectopică poate pune în pericol viața mamei. Contactează imediat medicul dacă ai unul dintre următoarele simptome: durere sau sensibilitate în abdomen sau în zona pelviană, sângerare vaginală și durere care se agravează în timpul activității fizice sau când faci scaun sau strănuți, precum și durere în umăr.

În cazul în care sangerezi abundent sau prezinți semne de șoc, cum ar fi amețeala, puls accelerat, leșin, piele umedă și palidă, sună imediat la numărul de urgență 112.

Avort spontan

Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni. Scurgerile sanguinolente sau sângerările vaginale sunt, în general, primele simptome, urmate de durerile abdominale la câteva ore sau chiar câteva zile mai târziu. Sângerarea poate fi ușoară sau severă. Durerea poate fi sub forma de crampe sau continuă, cu intensitate redusă sau din contră, foarte severă, și o poți resimți la nivelul spatelui sau al centurii pelvine. Contactează medicul dacă ai semnele sau simptomele unui avort. Dacă ai dureri severe sau sângerare abundentă, trebuie să mergi de urgență la medic.

Travaliul precoce

Contracțiile care subțiază și dilată colul uterin înainte de săptămâna 37 de sarcină sunt semnul unui travaliu timpuriu.

Suna-ți medicul obstetrician imediat dacă în trimestrul al doilea sau al treilea (înainte de săptămâna 37) ai oricare dintre simptomele sau semnele de mai jos:

 • Creșterea scurgerilor vaginale sau modificarea consistenței acestora – devin mai apoase, asemănătoare cu un mucus sau conțin sânge, chiar dacă are o culoare roz sau este sub formă de striuri de sânge.
 • Sângerare vaginală.
 • Crampe abdominale asemănătoare celor din timpul menstruației sau mai mult de 4 contracții pe oră (chiar lipsite de durere).
 • O senzație de presiune în zona pelvină.
 • Dureri de spate – mai ales dacă anterior nu sufereai de durere de spate.

Desprinderea placentei

Apariția desprinderii placentei se produce atunci când placenta se separă practic de uter, parțial sau complet, înainte de naștere și este o condiție amenințătoare de viață.

Simptomele sunt extrem de variate. Uneori determină o sângerare bruscă și evidentă, însă în alte cazuri poate să nu apară deloc vreo sângerare inițial sau să ai doar o scurgere în cantitate redusă sau doar câteva picături de sânge. De asemenea, dacă apa s-a rupt, vei observa un lichid care conține sânge.

În plus, uterul devine sensibil, apar dureri de spate sau contracții frecvente, iar în unele cazuri uterul se contractă fără să se mai relaxeze. Este posibil să observi și scăderea activității fătului, ceea ce va impune îngrijire medicală imediată.

Preeclampsia

Preeclampsia este o afecțiune medicală gravă care se manifestă prin hipertensiune arterială indusă de sarcină și poate afecta o serie de organe ale mamei: ficatul, rinichii, creierul și placenta. În plus, în urină apar proteine în exces. De obicei, această afecțiune este diagnosticată după primele 20 de săptămâni de sarcină.

Simptomele preeclampsiei includ umflarea feței și în jurul ochilor, a mâinilor și a picioarelor. Această retenție de lichide duce la creșterea rapidă în greutate. În preeclampsia severă, partea superioară a abdomenului poate deveni dureroasă, pot apărea tulburări de vedere, dureri de cap, greață și vărsături. Dacă prezinți simptome de preeclampsie, contactează imediat medicul.

Infecțiile tractului urinar

Femeile însărcinate sunt mai predispuse la infecții urinare de orice fel, inclusiv infecții la nivelul rinichilor.

Disconfortul sau senzația de arsură la urinare, disconfortul în zona pelvină sau durerile abdominale în zona inferioară și senzația de urinare frecventă sunt semne și simptome care ar trebui să te alerteze și să te determine să consulți medicul obstetrician. Netratate, infecțiile urinare pot duce la probleme ale rinichilor și travaliu precoce.

Semne că infecția s-a extins la rinichi – și ai nevoie de îngrijiri medicale imediate – sunt: febră, frisoane, transpirație, dureri lombare sau localizate sub coaste, în partea laterală a abdomenului, pe o singură parte sau pe ambele părți, greață sau vărsături și posibil urină tulbure sau cu sânge.

Cauze mai puțin periculoase ale durerilor abdominale

Nu toate durerile abdominale sunt simptome ale unor afecțiuni grave, dar nu uita că, dacă nu ești sigur în privința a ceea ce să te aștepți, este cel mai bine să discuți cu medicul tău.

 • Gazele sau balonarea sunt frecvent întâlnite în timpul sarcinii din cauza faptului că hormonii de sarcină încetinesc digestia, precum și din cauza presiunii exercitate de uterul în creștere asupra stomacului și intestinelor.
 • Constipația. Cauza este aceeași: încetinirea procesului de transport al alimentelor prin intestine ca urmare a hormonilor de sarcină și a presiunii exercitate de făt în continuă creștere asupra rectului.
 • Durerea de ligament rotund. În general, se manifestă fie sub forma unei dureri scurte, intense, ca un junghi, fie sub forma unei senzații persistente și chinuitoare pe care o poți simți pe o singură parte sau pe ambele părți ale abdomenului inferior sau în zona inghinală. De obicei, durerea începe în trimestrul 2 al sarcinii, ca rezultat al întinderii și îngroșării ligamentelor care susțin uterul în creștere constantă. Poți simți o înțepătură scurtă atunci când îți schimbi poziția corpului, cum ar fi atunci când te ridici din pat sau de pe scaun, tușiți, te întorci în pat sau ieși din cadă. Sau poți simți o senzație de jenă, în special dacă ai avut o zi activă, ai mers mult sau ai făcut activitate fizică. Contactează-ți medicul dacă disconfortul persistă chiar și după ce te-ai odihnit.
 • Contracțiile Braxton-Hicks. Uneori, după jumătatea sarcinii, poți începe să observi că abdomenul se încordează din când în când. Înainte de săptămâna 37 de sarcină, aceste contracții Braxton-Hicks sunt neregulate, rare și adesea nedureroase. Contactează-ți medicul dacă contracțiile sunt însoțite de dureri de spate, sunt mai mult de patru într-o oră (chiar dacă nu dor), devin regulate sau apar semnele unui travaliu prematur. Pe măsură ce sarcina se apropie de termen, crampele abdominale pot fi semne că travaliul a început.

Ce poți face pentru a ameliora durerea abdominală?

Următoarele sfaturi ar putea fi de folos dacă disconfortul nu este cauzat de vreo problemă serioasă:

 • Mișcă-te sau fă câteva exerciții ușoare pentru a ameliora durerea cauzată de prezența gazelor.
 • Schimbă-ți poziția corpului; dacă stai întinsă, ridică-te sau fă o plimbare.
 • Fă o baie în apă călduță pentru maximum 30 de minute.
 • Bea apă, dacă ești deshidratată.
 • Bea un pahar cu lapte sau ceai cald.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *