41 - 2024 consultaclick.ro
|

Este în siguranță să încep să fac sport in timpul sarcinii?

Vestea bună este că, deși ești gravidă, poți începe să faci sport pentru prima oară în timpul sarcinii, chiar dacă înainte ai fost o persoană sedentară.

Pe lângă acestea, sportul aduce atât de multe beneficii încât specialiștii recomandă femeilor gravide să facă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii. Practicarea sportului în timpul sarcinii îți conferă o stare de bine, îmbunătățește somnul și reduce durerile și disconfortul specifici acestei perioade. De asemenea, poate preveni și trata diabetul gestațional, precum și apariția preeclampsiei. În plus, îți pregătește rezistența la efort și tonusul muscular pentru momentul nașterii și pentru recuperarea ulterioară.

Inainte de a incepe

Înainte de a începe un program de sport, este important să iei în considerare următoarele recomandări:

 1. Cere acordul medicului tău obstetrician. Sportul aduce beneficii pentru majoritatea femeilor însărcinate, dar în cazul sarcinilor cu risc crescut sau al riscului de naștere prematură, exercițiile trebuie să fie atent monitorizate de către medic, pentru a te asigura că nu există niciun risc pentru tine sau copilul tău.
 2. Sarcina nu este momentul potrivit pentru a încerca să slăbeşti sau să începi un antrenament fizic intens. Se recomandă o activitate aerobică de intensitate moderată, care să îți permită să poți purta o conversație în timp ce faci exercițiul respectiv. În timpul efortului fizic, sângele este redirecționat de la nivelul organelor interne (inclusiv uter) către mușchi, plămâni și inimă. Dacă nu poți vorbi în mod normal, probabil că exercițiul este prea intens, existând riscul de sângerare vaginală, contracții uterine sau alte complicații.
 3. Va trebui să începi treptat, cu exerciții mai ușoare și pe perioade mai scurte de timp (de exemplu, câte 10 minute pe zi, câteva zile pe săptămână) și să avansezi gradual către un timp mai îndelungat (aproximativ 30 de minute pe zi) și către o activitate moderată.
 4. Asigură-te că mănânci și te hidratezi adecvat. Pentru fiecare oră de activitate ușoară, este recomandat să bei cel puțin 250 ml de apă.
 5. Ia măsuri de precauție când faci sport în condiții de temperatură ridicată și asigură-te că bei suficiente lichide în timpul efortului fizic, cel puțin 250 ml de apă pentru fiecare oră de activitate fizică. Dacă faci sport în aer liber într-o zi călduroasă, poartă haine confortabile și o pălărie, iar pielea trebuie protejată cu o cremă cu factor de protecție de cel puțin 30 SPF, deoarece în timpul sarcinii pielea devine mult mai sensibilă la radiațiile ultraviolete.

Dacă ești însărcinată și practici pentru prima oară o activitate fizică, următoarele sporturi ar fi potrivite:

 1. Mersul pe jos este principala activitate fizică preferată de femeile gravide, deoarece este sigur, ușor de practicat și îmbunătățește tonusul cardiovascular. Este modalitatea perfectă de a începe să practici un sport în timpul sarcinii. Nu necesită un echipament special în plus față de o pereche de încălțăminte confortabilă de sport.
 2. Aerobicul cu impact redus, adică fără sărituri, lovituri sau alergări rapide, presupune să poți menține în orice moment un picior la nivelul solului pentru a nu suprasolicita articulațiile. Caută un program de aerobic dedicat femeilor gravide.
 3. Înotul este o modalitate excelentă de a face sport, deoarece implică întregul corp și nu suprasolicită articulațiile. În plus, înotul este preferat de multe femei gravide, deoarece apa susține greutatea corpului tău, oferindu-ți o senzație, cel puțin temporară, de ușurare a greutății din cauza abdomenului mărit.
 4. Yoga prenatală și exercițiile de întindere sunt ambele modalități de sport care reduc anxietatea și te mențin flexibilă și tonică.

Activitati pe care trebuie sa le eviti

Nu este recomandat să practici activități cu un risc crescut, cum ar fi scufundările sau sporturile cu o probabilitate mare de cădere, cum ar fi schiul acvatic, călăria, snowboarding-ul, gimnastica, schiul alpin, patinajul, hocheiul și surfing-ul.

De asemenea, anumite tipuri de exerciții fizice ar trebui practicate cu precauție în timpul sarcinii sau amânate până după naștere. Chiar dacă cicliștii practicanți pot fi în dezacord, dacă nu ești deja o ciclistă experimentată, ar fi bine să folosești o bicicletă de interior, deoarece, în special în trimestrele doi și trei ale sarcinii, există un risc crescut de cădere din cauza posibilității de a pierde echilibrul.

La fel, sarcina nu este un moment potrivit pentru a începe să alergi, cu excepția cazului în care ai mai alergat înainte de a rămâne gravidă. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să-ți modifici rutina de alergat în timpul sarcinii, astfel că discută despre acest aspect cu medicul tău obstetrician.

După primul trimestru, evită exercițiile pentru mușchii abdominali sau alte exerciții care implică statul pe spate, deoarece te poți simți amețită și fluxul sanguin către bebeluș poate scădea.

Ridicarea de greutăți sau alte sporturi care presupun staționarea prelungită pot, de asemenea, scădea cantitatea de sânge care ajunge la bebeluș.

Semnale de alarma

Întotdeauna oprește-te din practicarea oricărei activități fizice dacă ai vreuna dintre următoarele semne sau simptome și anunță medicul dacă acestea nu se rezolvă după un timp scurt:

 • Sângerări vaginale
 • Dureri atipice
 • Amețeli, stări de leșin
 • Dificultate în respirație
 • Dureri de piept sau palpitații
 • Pierderea de lichid la nivel vaginal
 • Contracții uterine
 • Senzație de greață
 • Crampe musculare

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *