42 - 2024 consultaclick.ro
|

Febră și senzație de frig în timpul sarcinii: cauze, remedii și preventivă.

Nu este rar ca femeile însărcinate să se confrunte cu simptome deranjante în timpul sarcinii.

Printre acestea se numără febra și frisoanele, care nu sunt doar neplăcute, ci pot pune în pericol sănătatea mamei și a fătului. În cele ce urmează vei afla care sunt cauzele care pot declanșa febra și senzația de frig în sarcină, cum pot fi tratate, dar și care sunt metodele de prevenție.

Precauții în primul trimestru de sarcină

În afara manifestărilor inofensive, există și simptome care pot semnala pericole pentru evoluția sarcinii, acestea necesitând consult de specialitate:

 • Vărsături prelungite sau diaree persistentă;
 • Scădere în greutate;
 • Sângerări vaginale pronunțate;
 • Dureri abdominale severe;
 • Durere sau senzație de arsură la urinare;
 • Febra crescută și frisoane;
 • Creșterea tensiunii arteriale.

Odată identificate aceste manifestări, în special în primele luni de sarcină, este necesar ca pacienta să informeze medicul specialist în cel mai scurt timp. În ceea ce privește febra, dacă sunt înregistrate valori ridicate ale temperaturii și acestea persistă pe o perioadă îndelungată, pot apărea probleme în dezvoltarea fătului. Astfel, în cazuri severe, febra netratată poate conduce la apariția palatului despicat, malformații cardiace sau defecte ale tubului neural. În situații critice, febra prelungită poate provoca inclusiv un avort spontan.

Simptomele sarcinii – manifestări normale

Pe parcursul sarcinii, organismul femeii trece printr-o multitudine de schimbări, iar multe dintre ele pot îngrijora viitoarea mamă. Dintre acestea, există simptome normale, în special în primele luni de sarcină, în timp ce altele pot reprezenta un real pericol pentru făt sau pentru mamă. În mod obișnuit, o femeie însărcinată poate prezenta următoarele manifestări:

 • Absența menstruației;
 • Sensibilitate sau durere la nivelul sânilor;
 • Creșterea în volum a sânilor;
 • Grețuri sau stări de vomă, apărute în special dimineața (disgravidie);
 • Urinări mai frecvente;
 • Stare de oboseală sau somnolență;
 • Insomnii;
 • Tulburări de memorie;
 • Amețeli;
 • Ușoară creștere a temperaturii corporale în perioada implantării ovulului.

Pe măsură ce sarcina avansează, pot apărea dureri articulare, dureri de spate sau dureri resimțite în zona bazinului, toate acestea având ca explicație creșterea în greutate a fătului, precum și mărirea volumului uterului.

Cu toate acestea, simptomele considerate normale pentru o femeie însărcinată pot varia de la o persoană la alta, atât în intensitate, cât și în durată. De aceea, este dificil de apreciat cu exactitate când apare greața în sarcină sau cât durează problemele cu somnul. În plus, nu toate femeile se confruntă cu o stare de rău în sarcină.

Senzatie de frig la începutul sarcinii – cauze și simptome asociate

În primul trimestru al sarcinii, corpul tinde să se adapteze mai greu la schimbări și devine vulnerabil la infecții, pe măsură ce sistemul imunitar scade. Febra însoțită de senzație de frig în sarcină poate avea următoarele cauze și simptome asociate:

 1. Virozele: infectiile cu virusuri pot fi contractate cu ușurință de către femeia însărcinată, în special în anotimpurile reci sau atunci când petrece mult timp în colectivități. Cele mai frecvente simptome includ durerea de cap, rinoreea, starea de oboseală, durerile de gât și febra însoțită de frisoane.
 2. Gripa: virusurile gripale se răspândesc cu ușurință și pot provoca epidemii. Gripa are, de obicei, manifestări mai severe decât virozele comune și necesită o atenție deosebită atunci când afectează o femeie însărcinată.
 3. Infecțiile de tract urinar: aproximativ una din zece femei însărcinate se confruntă cu o formă de infecție urinară. Printre simptomele unei astfel de infecții se numără febra, nevoia imperioasă de a urina, urmată de urinări reduse cantitativ, durerea sau senzația de arsură în timpul urinării, durerile pelvine și chiar sângerări la urinare.
 4. Infecții cu virusuri gastrointestinale: o astfel de infecție poate provoca episoade frecvente de greață și diaree, precum și febră, ceea ce duce la deshidratarea organismului.
 5. Listerioza: Listeria este o bacterie gram-pozitivă, ce poate pătrunde în organism prin consumul de alimente sau apă contaminate. Netratată, listerioza poate duce la afectarea sarcinii sau, după naștere, la probleme grave de sănătate ale bebelușului, cum ar fi bolile neurologice, infecțiile sângelui sau afecțiunile respiratorii.
 6. Parvoviroza B19: spre deosebire de forma bolii întâlnită la animale, parvoviroza B19 poate afecta oamenii, în special persoanele cu o imunitate scăzută, cum ar fi gravidele. Această afecțiune mai poartă numele de “boala obrajilor palmuiți” sau “a cincea boală”, fiind una dintre cele șase boli ale copilăriei. Simptomele în sarcină pot include eritemul la nivelul obrajilor, febra, starea de oboseală și lipsa poftei de mâncare, în timp ce adulții prezintă, în principal, dureri articulare și febră. Netratată corespunzător, parvoviroza B19 poate provoca probleme de sănătate ale fătului sau chiar avort spontan.
 7. Avortul septic: atunci când uterul este afectat de o infecție severă, gravida poate prezenta sângerări vaginale, dureri și contracții abdominale puternice, precum și febră cu frisoane. Aceste simptome pot fi semnele unui avort septic, care reprezintă o urgență medicală majoră și necesită tratament imediat.

Tratamentul febrei în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, este extrem de important ca viitoarea mamă să primească informații corecte de la medicul specialist în legătură cu medicamentele permise și cele nerecomandate în timpul sarcinii. De aceea, tratarea febrei în sarcină poate fi dificilă. Primul trimestru de sarcină este cel mai delicat interval în acest sens, deoarece este perioada în care se dezvoltă sistemele vitale ale fătului. Din acest motiv, unele medicamente nu sunt permise în acest prim trimestru, deoarece pot afecta dezvoltarea sarcinii, motiv pentru care orice afecțiune care apare în această perioadă trebuie menționată medicului care supervisează sarcina.

După efectuarea investigațiilor necesare, medicul este singurul care poate recomanda un tratament sigur, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

În ceea ce privește remediile sigure la care poate apela o femeie însărcinată când se confruntă cu febră și frisoane, putem menționa:

 • Aplicarea de comprese reci pe frunte.
 • Consumul crescut de lichide, pentru a preveni deshidratarea și pentru a sprijini refacerea rapidă a organismului.
 • Consumul de alimente bogate în vitamina C, pentru a stimula imunitatea în mod natural.
 • Evitarea efortului fizic.
 • Odihnă.

Prevenție

Având în vedere faptul că organismul lor este mult mai sensibil în această perioadă, este indicat ca femeile însărcinate să ia o serie de măsuri de precauție pentru a evita, pe cât posibil, afecțiunile care pot provoca febră și frisoane. Printre aceste măsuri se numără:

 • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de afecțiuni contagioase (răceli comune, viroze, gripă etc.).
 • Evitarea activităților zilnice în colectivități numeroase.
 • O alimentație echilibrată care să asigure doza necesară de vitamine și minerale.
 • Prevenirea listeriozei prin evitarea consumului de apă sau alimente care nu provin din surse de încredere.
 • Consultarea medicului specialist încă de la primele simptome care pot semnala o problemă de sănătate.

Indiferent de cauzele care provoacă febra în sarcină, aceasta reprezintă o manifestare care necesită o atenție sporită. Medicul specialist care monitorizează sarcina va putea decide care este cea mai potrivită abordare terapeutică în funcție de stadiul sarcinii. De asemenea, metodele de prevenție ale afecțiunilor care pot provoca febră sunt deosebit de utile pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, dar și pentru sănătatea mamei.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *