39 - 2024 consultaclick.ro
|

Inotul in sarcina

Atunci când vine vorba de exerciții fizice în timpul sarcinii, înotul reprezintă una dintre cele mai benefice alegeri. Câteva ture de bazin, într-un mediu sigur, sunt recomandate pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Înotul nu prezintă pericole pentru tine sau bebelușul tău și, cu excepția unor situații speciale, este considerat sigur până în momentul nașterii.

Înotul în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, activitatea fizică regulată este încurajată și recomandată de către medici. Mișcarea are multiple beneficii atât fizice, cât și psihice. Dintre toate formele de mișcare pe care le poate practica o femeie însărcinată în condiții de siguranță, mersul pe jos și înotul sunt cele mai bune alegeri.

Înotul în timpul sarcinii este considerat sigur de către medicii obstetricieni și reprezintă o formă ideală de mișcare, deoarece implică un efort redus, mobilizează delicat toate grupele musculare și menține o bună formă fizică fără a suprasolicita organismul. Este permis și femeilor care au apelat la fertilizarea in vitro, cu condiția ca aceasta să fi impus restricții de activitate.

Apa este un mediu perfect pentru mișcare deoarece reduce greutatea corpului, ajută la mobilitate și flexibilitate. În plus, înotul nu oferă doar posibilitatea de a face exerciții fizice, ci contribuie și la ameliorarea disconforturilor comune ale sarcinii.

Cu toate acestea, se recomandă practica înotului doar de către femeile care au o sarcină fără complicații și nu sunt expuse niciunui risc. Ca măsură suplimentară de siguranță, este utilă obținerea recomandării medicului pentru a primi aprobarea pentru orice tip de exercițiu fizic, inclusiv înotul.

Beneficiile înotului în sarcină

Exercițiile fizice mențin corpul sănătos și contribuie la pregătirea pentru travaliu și naștere, iar înotul este o modalitate ideală prin care poate fi îndeplinită recomandarea de a face mișcare în timpul sarcinii. Enumerarea beneficiilor este cea mai bună pledoarie în favoarea acestei activități, care reușește să relaxeze și să mobilizeze trupul în egală măsură.

 1. Îmbunătățirea circulației
  Scufundarea în apă are efect asupra vaselor de sânge de la nivelul membrelor superioare și inferioare, stimulând întoarcerea venoasă și drenarea excesului de fluide, ceea ce contribuie la ameliorarea edemelor prin reducerea retenției de lichide.
 2. Stimularea inimii și a respirației
  Efortul fizic din bazinul de înot stimulează activitatea inimii cu blândețe și în mod continuu, fără a suprasolicita funcția cardiacă. Mediul acvatic induce sentimentul de imponderabilitate, ceea ce facilitează respirațiile ample.
 3. Relaxarea articulațiilor
  Aflate sub presiunea greutății și a hormonilor de sarcină care produc o înmuiere a acestora, articulațiile (mai ales cele ale coloanei vertebrale, șoldului, genunchilor și gleznelor) primesc în timpul sesiunii de înot o binemeritată pauză. Înotul poate ameliora substantial durerea sciatică frecventă, mai ales în trimestrul al III-lea de sarcină.
 4. Creșterea tonusului muscular
  Pentru că presupune un efort fizic moderat, înotul susține și dezvoltă tonusul muscular și implică simultan musculatura celor patru membre. Acesta ajută la menținerea unei posturi corecte, reduce tensiunea crescută a spatelui, întărește mușchii și reduce durerile de spate și articulare specifice perioadei de sarcină. Totodată, are capacitatea de a îmbunătăți modul în care organismul va răspunde la travaliu.
 5. Îmbunătățirea rezistenței la efort
  Înotul lejer nu este solicitant, dar, pentru că este o activitate continuă, menține și îmbunătățește rezistența organismului la efort, fiind cu atât mai necesar femeilor însărcinate.
 6. Arderea caloriilor
  Înotul este una dintre cele mai potrivite soluții pentru a consuma excesul caloric fără niciun fel de prejudicii, ajutând la menținerea unei greutăți sănătoase.
 7. Îmbunătățirea somnului
  În cazul femeilor însărcinate, un somn sănătos poate fi un deziderat greu de atins, mai ales în ultima perioadă a sarcinii. Durerile articulare, disconfortul provocat de amplitudinea abdominală afectează calitatea somnului. Înotul ameliorează toate aceste probleme și oferă un somn odihnitor.
 8. Relaxarea
  O sesiune de înot este relaxantă, aducând bunăstare și tonus psihic binevenit în perioada sarcinii. Nu în ultimul rând, trebuie amintit și beneficiul menținerii unei temperaturi corporale confortabile și eliminarea riscului supraincalzirii, pe care înotul îl oferă.

Recomandări și precauții pentru înot în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, există câteva aspecte importante de luat în considerare pentru a practica înotul în siguranță și cu prudență:

 1. Durata sesiunii de înot ar trebui să crească treptat și să nu depășească 30-40 de minute.
 2. Evitați epuizarea, cunoașteți-ți limitele și ascultați-vă corpul.
 3. Acordați atenție temperaturii apei din bazin; aceasta nu trebuie să depășească 32 de grade Celsius.
 4. Folosiți o tehnică de înot confortabilă și ușoară.
 5. Folosiți scările piscinei pentru a intra și ieși din bazin.
 6. Purtați încălțăminte adecvată pentru a preveni alunecarea și care să fie ușor de pus și de scos.
 7. Nu faceți scufundări sau sărituri în bazin.
 8. Începătorilor li se recomandă să folosească plute sau pule.

Există și câteva situații în care înotul este contraindicat:

 1. Apariția sângerărilor, ruperea membranelor sau eliminarea dopului gelatinos.
 2. Înotul în bazine neigienice sau în locuri publice în care apa nu este filtrată și purificată prin clorurare. Este important să menționăm că soluțiile pe bază de clor nu sunt dăunătoare în sarcină.

Dacă experimentați oboseală accentuată, greață, amețeli, tensiune arterială ridicată sau crampe, este recomandat să amânați sesiunea de înot.

Câteva sfaturi pentru siguranța suplimentară în timpul înotului în sarcină:

 1. Hidratarea este esențială în timpul efortului fizic, așa că nu uitați să beți apă în pauzele dintre exerciții.
 2. Programați sesiunea de înot la cel puțin o oră după masă.
 3. Evitați mișcările de torsiune care pot provoca leziuni ale țesuturilor moi și pot agrava durerea pelviană.
 4. Țineți cont că capacitatea respiratorie este redusă în timpul sarcinii din cauza creșterii volumului abdominal.
 5. Asigurați-vă că aveți un echipament de înot confortabil și purtați ochelari de protecție și dopuri pentru urechi.
 6. Înainte de a intra în bazin, faceți mișcări de întindere și adaptați-vă la temperatura apei pentru a preveni crampele și șocul termic.

Tehnici de înot recomandate în timpul sarcinii

Nu există un plan general valabil pentru toate femeile însărcinate în ceea ce privește tehnica de înot. Alegerea stilului de înot depinde de tehnica personală, stadiul sarcinii și experiența individuală. În primele luni ale sarcinii, poți menține rutina antrenamentului obișnuit, fără a solicita prea mult. Pe măsură ce sarcina avansează, este necesar să reduci durata și distanțele parcurse în programul de înot, precum și să eviți mișcările care pot fi incomode. Cel mai bun instructor de înot este propriul tău corp, ale cărui limite trebuie să le asculți, să le înțelegi și să le respecți.

Stilurile de înot recomandate în timpul sarcinii sunt

 1. Stilul bras este considerat cel mai potrivit pentru femeile însărcinate, deoarece implică mai puțin efort și, prin întinderea mușchilor pectorali și scurtarea mușchilor spatelui, contracarează tendința de dezaliniere a umerilor, coloanei vertebrale și pelvisului, care este frecventă în timpul sarcinii.
 2. Stilul liber este o alegere bună pentru femeile însărcinate, atâta timp cât eviți torsionarea trunchiului și menții o aliniere corectă a umerilor, trunchiului și șoldurilor.
 3. Înotul pe spate este recomandat și plăcut, deoarece greutatea bebelușului este susținută de apa. Este confortabil și poate fi combinat cu momente de plutire.

În schimb, stilul fluture este cel care ar trebui evitat în timpul sarcinii, deoarece este considerat cel mai solicitant.

Înotul este benefic în timpul sarcinii atât timp cât respecți regulile de siguranță și nevoile corpului tău.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *