19 - 2023 consultaclick.ro
|

Morfologia fetala de trimestru I

Ecografia morfologica

Ecografia morfologica de trimestru I sau morfologia fetala de trimestru I, cunoscută și sub denumirea de morfologie fetală, este un proces neinvaziv de urmărire a sarcinii. Mai exact, această primă evaluare ecografică vă oferă o serie de informații fundamentale despre modul în care progresează sarcina dvs., inclusiv date referitoare la riscurile de anomalii cromozomiale. Iată cele mai esențiale detalii despre ecografia morfologica din primul trimestru de sarcină, ce puteți afla cu ajutorul ei și cum să vă pregătiți pentru această investigatie.

Morfologie fetala de trimestru I – ce inseamna?

Conceptul de morfologie fetală se referă la examinarea ultrasonografică a fatului în dezvoltare, cu scopul de a identifica posibile anomalii sau probleme de sănătate. Aceasta poate fi realizată în timpul fiecărui trimestru de sarcină, utilizând tehnici precum ecografia și Doppler-ul color.

De ce se efectueaza morfologia fetala de trimestru I

Scopul principal al evaluării morfologiei fetale este detectarea eventualelor anomalii structurale ale fatului, cum ar fi defectul de tub neural, anomaliile cardiace sau cele ale sistemului urinar, dar și alte probleme care pot afecta dezvoltarea și sănătatea fatului.

Morfologia fetală de trimestru I presupune evaluarea ultrasonografică a fatului în dezvoltare între săptămânile 11 și 14 de sarcină. Aceasta evaluare este esențială pentru detectarea precoce a unor posibile anomalii structurale ale fatului și pentru evaluarea riscului de anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

Morfologia de trimestru I este o evaluare vitală a fatului, fiind prima din cele trei evaluări care se efectuează, în total, pe parcursul sarcinii. Printre motivele pentru care se efectuează morfologia fetala de trimestru I, se numără: identificarea precoce a anomaliilor structurale, evaluarea riscului pentru anomalii cromozomiale, planificarea tratamentului și îmbunătățirea managementului sarcinii.

morfologia fetala de trimestru I

Ce poti afla la morfologia fetala de trimestru I de sarcina

La morfologia din primul trimestru de sarcină puteți afla diverse informații esențiale despre sănătatea și dezvoltarea fatului. Acestea includ, dar nu se limitează la, măsurători ale corpului fatului, ritmul cardiac al fatului, evaluare sistemului nervos și digestiv, identificarea eventualelor anomalii de placenta și gradul de risc pentru anomalii cromozomiale.

Cum sa te pregatesti pentru ecografia morfologica

Pregătirea pentru ecografia morfologica poate varia în funcție de clinica sau spitalul unde se va efectua evaluarea, dar în cele mai multe cazuri implică furnizarea informațiilor medicale relevante medicului, urinarea înainte de evaluare, purtarea unei îmbrăcăminti confortabile, evitarea consumului de cofeina și menținerea unei stări de calm și relaxare.

Cum te pregătești pentru ecografia morfologică poate să difere puțin în funcție de clinica sau spitalul unde vei face această evaluare, dar de obicei include următoarele:

 • comunicarea cu medicul tău despre istoricul tău medical – este crucial să discuți cu medicul tău despre orice afecțiune medicală preexistentă sau orice altă problemă de sănătate pe care o ai, precum și despre medicamentele pe care le iei în momentul actual;
 • golirea vezicii urinare înainte de evaluare – unele clinici sau spitale pot cere pacientelor să urineze înainte de a-și face ecografia morfologică, deoarece o vezică urinară plină poate îngreuna o evaluare corectă a fătului;
 • purtarea hainelor comode – este indicat să porți îmbrăcăminte largă și confortabilă, pentru a ușura procesul de evaluare. De asemenea, s-ar putea să ți se ceară să îți înlături hainele de pe partea inferioară a corpului, pentru a permite accesul mai facil la zona abdominală;
 • evitarea băuturilor cu cofeină – consumul de cafea poate accelera bătăile inimii ale fătului, de aceea este recomandat să fie evitat înainte de evaluare, dar și în general, pe tot parcursul sarcinii;
 • menținerea calmului – este important să te străduiești să rămâi calmă și relaxată în timpul evaluării, pentru a facilita o evaluare corectă a fătului. Mai mult, dincolo de semnificația clinică a acestei evaluări, ecografia morfologică a fătului reprezintă un moment pentru a savura emoțiile legate de sarcina ta.

Este important să întrebi medicul tau despre orice altă pregătire specială care ar putea fi necesară înainte de evaluare, în funcție de clinica sau spitalul unde vei face ecografia morfologică.

Cat dureaza ecografia morfologica?

În general, procedura de ecografie morfologică durează între 30 și 60 de minute și constă în mai multe etape, cum ar fi: poziționarea, aplicarea gelului de ultrasunete, evaluarea fatului, măsurarea zonelor specifice, înregistrarea imaginilor și sunetelor și informarea pacientei.

Cum decurge procedura?

Procedura ecografiei morfologice poate dura între 30 şi 60 de minute şi poate varia în funcţie de unitatea medicală în care se efectuează. În general, ecografia morfologică din primul trimestru implică următoarele etape:

 1. Pozitionarea – pacienta este aşezată pe spate pe masa de examinare, cu abdomenul expus.
 2. Aplicarea gelului de ultrasunete – medicul va aplica gelul ecografic pe abdomenul pacientei pentru a facilita transmiterea undelor sonore.
 3. Evaluarea fătului – medicul va examina fătul, uterul şi placenta, folosind sonda ecografică. Astfel, medicul poate evalua dimensiunea fătului, poziţia acestuia, bătăile inimii, structura organelor interne şi a membrelor, precum şi alte caracteristici importante ale dezvoltării fătului.
 4. Măsurarea zonelor specifice – medicul poate măsura grosimea ligamentului nucal, lungimea craniului şi a femurului pentru a estima vârsta gestaţională a fătului.
 5. Înregistrarea imaginilor şi a sunetelor – imaginile şi sunetele generate de ecograf sunt înregistrate şi stocate pentru a fi examinate ulterior de către medicul specialist.
 6. Informarea pacientei – la sfârşitul evaluării, medicul poate oferi informaţii suplimentare despre starea de sănătate a fătului şi poate răspunde la întrebările pacientei.

Este ecografia morfologica obligatorie?

Ecografia morfologica nu este obligatorie în sarcină, dar este de mare ajutor pentru a depista eventualele probleme de sănătate într-o etapă timpurie a sarcinii, fie că este vorba despre probleme cu fatul sau afectiuni cu care vă confruntați personal. De aceea, este recomandat să discutați cu medicul obstetrician și să decideți împreună când este indicat să faceți morfologia fetala de trimestru I.

Chiar dacă nu este o investigație obligatorie, mai multe perechi optează pentru această ecografie, considerând-o o etapă impresionantă și emoționantă din drumul lor către părințe. Consultați-vă cu medicul dvs. și luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră.

Concluzie

Rezumând, ecografia morfologică de trimestru I este o etapă esențială și utilă în monitorizarea progresului sarcinii, permițând descoperirea timpurie a eventualelor anomalii structurale sau cromozomiale ale fatului și oferind informații valoroase pentru gestionarea corespunzătoare a sarcinii. Această evaluare nu numai că asigură controlul dezvoltării sănătoase a fatului, ci oferă și oportunitatea de a savura emoția unică de a vedea micuța creatură care se dezvoltă în interiorul dvs.

În final, este bine de reținut că ecografia morfologică de trimestru I nu este doar un act medical, ci și un prilej de bucurie și emoție, în care viitorii părinți își văd pentru prima dată copilul. Aceasta urmărește în egală măsură atât monitorizarea și asigurarea unei dezvoltări sănătoase a copilului în perioada de gestație, cât şi identificarea oricăror eventuale probleme sau complicații, pentru a asigura cele mai bune condiții și îngrijire pentru fat și mamă.

Deși ecografia morfologică este o procedură neinvazivă, poate genera anxietate la unele femei. Este important de discutat cu medicul obstetrician despre orice temeri sau neliniști pe care le puteți avea și a ține minte că acest test este desfășurat în interesul siguranței dvs. și a micuțului aflat în creștere.

În concluzie, procesul de urmărire a sarcinii este unul complex și implică nu doar emoție și bucurie, ci și responsabilitate și măsuri preventive. Ecografia morfologică de trimestru I este un instrument esențial în acest proces, oferindu-vă tranquilizarea că totul decurge bine și că veți face totul pentru sănătatea și siguranța copilului dvs. Așadar, este recomandat să discutați cu medicul dvs. despre acest test și să vă informați în mod corespunzător înainte de a lua o decizie.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *