20 - 2024 consultaclick.ro
|

Morfologia fetala de trimestrul II

Aceasta este o ecografie care, de obicei, se efectuează în săptămânile 19-24 de sarcină, în funcție de recomandarea medicului ginecolog care monitorizează sarcina, cu perioada optimă fiind în săptămânile 21-22 de sarcină. Operatorul va verifica dacă fătul se dezvoltă normal și care este poziția placentei în uter. Scopul principal al acestei ecografii este de a verifica dezvoltarea normală a fătului și nu aflarea sexului.

Investigația se realizează în cel de-al doilea trimestru de sarcină, deoarece în această etapă fătul este suficient de mare pentru efectuarea unei evaluări clare a structurii corpului său și a stadiului său de dezvoltare. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a vedea și a înregistra, în timp real, imagini pe un ecran cu ultrasunete. Astfel, este o metodă ideală pentru a surprinde mișcările copilului.

Este obligatoriu să faci ecografia morfologică de trimestru II?

Decizia o va lua mama și medicul obstetrician curant, care trebuie să-ți explice beneficiile acestei ecografii. Investigatia trebuie făcută doar din motive medicale valide. Nu este recomandată pur și simplu pentru a determina sexul copilului sau pentru că părinții vor să vadă și să păstreze ca suvenir clipuri video sau imagini cu copilul.

În cazul în care medicul ginecolog nu recomandă realizarea unei morfologii fetale, dar simți nevoia ca rezultatele acestei investigații să-ți confirme că sarcina este în regulă, discută cu medicul și explică-i motivele tale. Împreună veți putea stabili ce este mai bine pentru tine și copilul tău.

Pregătirea pentru ecografia morfologică de trimestru II

Pregătirea pentru ecografia morfologică de trimestru II nu necesită multe eforturi. Nu este nevoie să ai vezica urinară complet goală, dar nici să fie prea plină încât să te deranjeze. În acest fel, interiorul abdominalei tale va fi vizibil clar pe monitor. Este recomandat să porți haine comode, care să ofere acces ușor la întreaga zonă abdominală.

Dacă ai deja copii, ar fi mai bine să nu-i iei cu tine la efectuarea investigației. Se poate întâmpla ca aceștia să devină agitați în timpul ecografiei, iar acest lucru poate distrage atenția medicului care efectuează examinarea.

ecografia morfologică de trimestru II

Ce pot vedea la aceasta morfologie?

Majoritatea clinicilor și spitalelor oferă un ecran pe care pacienții pot vedea imaginile din timpul ecografiei, care durează între 10 și 20 de minute, în funcție de poziția fătului, grăsimea maternă și experiența medicului. Este recomandat să se evite expunerea prelungită a fătului la undele sonore emise de aparatul de ecografie, în special dacă se utilizează opțiuni color, Doppler sau Power Doppler (expunerea repetată pe perioade scurte nu s-a dovedit a fi daunătoare pentru făt).

În cazul în care morfologia este prima ecografie efectuată, medicul va verifica dacă este vorba despre o sarcină cu un singur făt sau o sarcină multiplă și va confirma data estimată a nașterii. Medicul va arăta inima fătului, părți ale corpului (cum ar fi fața și mâinile bebelușului), înainte de a analiza în detaliu organele. Oasele fătului vor apărea albe pe ecografie, țesutul moale va fi de culoare gri, iar lichidul amniotic care înconjoară fătul va fi de culoare neagră.

Pot primi o poza cu rezultatul?

Majoritatea spitalelor și clinicilor oferă poze printate sau un CD cu imagini din timpul ecografiei. De obicei, va trebui să plătești în plus pentru acestea, așa că ar trebui să te informezi când faci programarea. Unele clinici încarcă imaginile pe o aplicație, pe care o poți descărca pe telefon.

Dacă nu dorești aflarea sexului fătului, trebuie să te asiguri că îi transmiți această opțiune operatorului.

La ce se uita operatorul in momentul ecografiei?

La ce se uită operatorul în timpul ecografiei?
Operatorul va examina și măsura toate organele fătului. Concret, se va uita la:

 1. Forma și structura cutiei craniene. La această vârstă gestațională se pot identifica probleme majore.
 2. Fața fătului – se verifică pentru malformații. Buza de iepure (palatoschizis) este greu de identificat.
 3. Coloana vertebrală, atât în lungime, cât și în secțiune pentru a se asigura că vertebrele sunt aliniate și că pielea acoperă coloana în totalitate.
 4. Peretele abdominal pentru a se asigura că acoperă toate organele interne.
 5. Inima, cele două camere superioare (atrii) și cele două inferioare (ventricule), care ar trebui să aibă diametre egale. Valvele ar trebui să se deschidă/inchidă cu fiecare bătaie a inimii. Operatorul va examina arterele și venele mari care pornesc, respectiv intră în inima fătului.
 6. Stomacul – fătul înghite o parte din lichidul amniotic care se vede ulterior în stomac ca o bulă neagră.
 7. Rinichii – operatorul va verifica existența lor și traiectul liber al urinei în vezica urinară; dacă vezica este goală și nu se umple în timpul ecografiei, este nevoie de o reexaminare ulterioară.
 8. Mâinile, picioarele, palmele și tălpile – operatorul se va uita la degetele de la mâini și picioare, însă este posibil ca o eventuală malformație să nu se evidențieze cu exactitate.
 9. Placenta, care poate fi situată și pe peretele anterior sau posterior al uterului, deși de obicei este fundică (la fundul uterului). Placenta va fi descrisă ca fiind joasă, dacă se află în apropiere sau chiar acoperă orificiul intern al colului uterin. Dacă placenta este praevia, este nevoie de o altă ecografie în trimestrul III pentru a-i verifica poziția.

Ce malformații se pot observa în timpul ecografiei de trimestru II?

Operatorii pot identifica mai multe tipuri de malformații, dintre care unele pot fi incompatibile cu viața extrauterină, iar altele sunt tratabile, astfel echipa medicală poate ști din timp și se poate asigura de îngrijirea corectă a nou-născutului în primele ore de viață. Mai jos este o listă cu malformații și procentajul cu care operatorul le poate identifica:

 1. Absența cerebelului și a encefalului (anencefalie): 98%
 2. Buza de iepure: 75%
 3. Defect de perete abdominal prin care se pot exterioriza intestinul sau chiar ficatul (exomphalos): 80%
 4. Defect de perete abdominal prin care intestinele se dezvoltă în afara abdomenului (gastroschizis): 98%
 5. Absența membrelor sau prezența unor membre foarte scurte: 90%
 6. Defect al măduvei spinării (spina bifida): 90%
 7. Probleme majore renale (absența rinichilor sau rinichi anormali): 84%
 8. Defect de închidere a mușchiului care separă cutia toracică de abdomen (hernie diafragmatică): 60%
 9. Acumulare de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului (hidrocefalie): 60%
 10. Sindrom Edwards sau sindrom Patau (anomalii cromozomiale): 90%
 11. Probleme cardiace (defecte de valve, vase, atriști, ventriculi): 50%

Unele malformații, inclusiv cele cardiace sau obstructii intestinale, nu pot fi diagnosticate decât târziu în sarcină. Prin această ecografie morfologică, cel mai probabil, se pot exclude aceste malformații.

Ce se întâmplă dacă examenul de morfologie fetală arată semne de îngrijorare?

Majoritatea problemelor care necesită repetarea ecografiilor morfologice nu sunt serioase. Aproape 15% din ecografii se repetă dintr-un motiv sau altul. Cel mai frecvent motiv este că operatorul, din cauza poziției fătului sau excesului de grăsime corporală al mamei, nu poate evalua în totalitate fătul. În acest caz, se recomandă repetarea ecografiei la 23 de săptămâni.

Dacă operatorul găsește sau suspectează o problemă, vei fi informată imediat, iar o programare la un medic specialist în medicina materno-fetală este necesară în următoarele 72 de ore. Dacă medicul suspectează o problemă cu inima fătului, vei fi programată pentru ecografie cardiacă fetală care va analiza în detaliu inima copilului. Dacă se descoperă o problemă serioasă, ți se va oferi suport deplin în parcurgerea opțiunilor, chiar dacă acestea implică întreruperea sarcinii.

Alte probleme se referă la faptul că fătul va avea nevoie de intervenție chirurgicală care se poate efectua intrauterin sau după naștere.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *