48 - 2024 consultaclick.ro
|

Operatia cezariana

Cezariana reprezintă metoda de naștere chirurgicală a unui copil prin efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului și uterului mamei. Această procedură poate fi planificată în avans în cazul existenței complicatiilor pe parcursul sarcinii sau în situația în care ai suferit deja o cezariană în trecut, sau când nu dorești să ai naștere vaginală după o cezariană anterioară. Totuși, uneori, decizia de a efectua o cezariană devine evidentă în timpul travaliului.

Dacă ești însărcinată, este important să cunoști ce te așteaptă – atât în timpul intervenției, cât și în ceea ce privește îngrijirea ulterioară – pentru a te putea pregăti adecvat.

În ce situații se recomandă cezariana?

Cezariana poate fi o procedură mai sigură atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, în anumite cazuri, decât nașterea vaginală. Medicul poate recomanda efectuarea unei cezariene în următoarele circumstanțe:

 1. Travaliul nu progresează: Aceasta este una dintre cele mai frecvente motive pentru care se apelează la cezariană. Fie colul uterin nu se dilată suficient, în ciuda contractiilor puternice care au avut loc pe parcursul mai multor ore, fie capul copilului este prea mare pentru a putea trece prin canalul de naștere.
 2. Copilul nu primește suficient oxigen: Dacă medicul este îngrijorat de nivelul de oxigen pe care îl primește copilul sau dacă au apărut modificări în bătăile inimii fătului, cezariana poate fi cea mai indicată opțiune de naștere.
 3. Copilul se află într-o poziție anormală: Cezariana poate fi metoda cea mai sigură de aducere pe lume a copilului în cazul în care acesta se află în prezentare pelviană (fundulețul sau brațele se află în canalul de naștere) sau prezentare transversală (copilul este poziționat lateral sau cu umărul în față).
 4. Dacă ai gemeni sau o sarcină multiplă cu trei sau mai mulți fături: În acest caz, este frecvent ca unul dintre copii să fie într-o prezentare anormală, motiv pentru care cezariana este metoda de naștere cea mai adecvată.
 5. Probleme la nivelul placentei: Dacă placenta se dezlipește de peretele uterin înainte de naștere (abriza placentară) sau dacă placenta acoperă colul uterin (placenta previa), cezariana este metoda cea mai sigură pentru aducerea pe lume a copilului.
 6. Probleme cu cordonul ombilical: Cezariana poate fi indicată atunci când o parte din cordonul ombilical alunecă în vagin în fața copilului sau când acesta este comprimat de uter în timpul contracțiilor.
 7. Ai o problemă de sănătate: Medicul obstetrician poate recomanda efectuarea unei cezariene în cazul în care ai o problemă medicală care ar putea face travaliul dificil, cum ar fi afecțiuni cardiace sau hipertensiune arterială. În alte situații, cezariana poate fi indicată dacă există o infecție pe care ai putea să o transmiți copilului în timpul nașterii vaginale, cum ar fi herpesul genital sau HIV.
 8. Copilul are o problemă de sănătate: Uneori, cezariana este mai sigură atunci când copilul are o malformație congenitală, cum ar fi o acumulare excesivă de lichid cefalorahidian la nivelul creierului (hidrocefalie).
 9. Ai avut în trecut o cezariană: În funcție de tipul inciziei uterine și alți factori, poate fi posibil să se încerce nașterea vaginală după cezariană. Totuși, în anumite cazuri, medicul poate alege să efectueze din nou o cezariană.

Există și situații în care mamele solicită efectuarea nașterii prin cezariană – în special la primul copil – pentru a evita travaliul sau alte posibile complicații ale nașterii vaginale, sau pentru a beneficia de avantajele unei nașteri programate. Dacă iei în considerare cezariana pentru prima ta naștere, discută cu medicul obstetrician pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru copilul tău.

Riscurile unei intervenții cezariene

Recuperarea după cezariană poate dura mai mult decât în cazul unei nașteri vaginale. De asemenea, deoarece este o operație majoră, cezariana poate fi asociată cu un risc mai mare de complicatii.

Riscurile pentru copil

Probleme respiratorii. Bebelușii născuți prin cezariană pot dezvolta tahipnee tranzitorie – o respirație rapidă anormală în primele zile după naștere. Cezariana efectuată înainte de săptămâna 39 de sarcină sau fără dovezi ale maturizării plămânilor poate crește riscul de apariție a sindromului detresei respiratorii – o afecțiune medicală în care bebelușul respiră cu dificultate.

Traumatism chirurgical. Cu toate că este un eveniment rar, există un risc de leziuni cutanate la nivelul bebelușului în timpul intervenției chirurgicale.

Riscurile pentru tine

 • Inflamație și infecție a membranele interne ale uterului. Această condiție cunoscută sub numele de endometrită poate cauza febră, scurgeri vaginale urât mirositoare și durere uterină.
  Sângerare vaginală mai abundentă. Vei avea o pierdere mai mare de sânge în comparație cu nașterea naturală. Cu toate acestea, transfuzia de sânge este rar necesară.
 • Reacții adverse la anestezic. Orice tip de anestezie poate avea reacții adverse. Anestezia epidurală sau rahianestezia – cele mai frecvente tipuri de anestezie pentru cezariană – au rareori reacții adverse, cu toate că uneori este posibil să ai dureri de cap severe atunci când te ridici în picioare în primele zile de la naștere.
 • Tromboză venoasă. Există un risc mai mare de dezvoltare a cheagurilor de sânge în interiorul venelor, în special la nivelul venelor picioarelor sau organelor pelvine, după o cezariană în comparație cu nașterea vaginală. Dacă cheagul de sânge ajunge în vasele plămânilor, poate apărea o condiție periculoasă pentru viață (embolie pulmonară). Medicul va lua măsuri preventive în acest sens, iar ție ți se va recomanda să te ridici și să te miști cât mai curând posibil după naștere.
 • Infecția inciziei. Este posibilă infectarea zonei în jurul inciziei.
  Traumatism chirurgical. Cu toate că este un eveniment rar, poate apărea o leziune a organelor adiacente – cum ar fi vezica urinară, ceea ce va necesita o intervenție suplimentară.
 • Creșterea riscului la sarcinile ulterioare. După o cezariană, sarcinile ulterioare prezintă un risc crescut de complicații grave – cum ar fi sângerare sau probleme legate de placenta. În plus, riscul de ruptură uterină, o condiție periculoasă pentru viață, este crescut.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *