16 - 2024 consultaclick.ro

Primul control ginecologic in sarcina

Ingrijirea prenatală este esențială pentru a avea o sarcină fără griji încă de la început. La prima consultație și, în general, în primul trimestru de sarcină, medicul ginecolog te va examina în detaliu, vei efectua o serie de analize de sânge și vei discuta despre multe aspecte ale noii tale vieți.

Când să programezi primul control în sarcină

Primul control ginecologic, sau mai bine spus obstetrical, în sarcină se face imediat ce ai primele semne evidente că ai rămas însărcinată. Cel mai simplu dintre acestea, care îți poate oferi o bănuială, este lipsa menstruației (amenoree). Un test de sarcină efectuat corect acasă, conform instrucțiunilor și la o săptămână după întârzierea menstruației, îți poate confirma, cu o precizie destul de relevantă, faptul că ești însărcinată. Așadar, din acel moment, programează o consultație la medicul tău ginecolog. O confirmare precisă o vei avea în urma primului control.

În mod normal, în lipsa unor probleme medicale care să afecteze sănătatea ta și a fătului, primul control în sarcină se programează, la clinica de obstetrică-ginecologie aleasă, între 6-8 săptămâni gestaționale. Asigură-te că faci programarea în momentul în care ai un rezultat pozitiv la testul de sarcină efectuat acasă.

Cum te pregătești pentru primul control în sarcină

Emoțiile primei luni de sarcină vin cu multe întrebări și îngrijorări absolut normale pentru orice femeie aflată la începutul vieții de gravidă. Primul control în sarcină te va ajuta să ai confirmări medicale avizate și răspunsuri concrete la ce trebuie să faci mai departe, în primul trimestru de sarcină. Este indicat să vii și cu partenerul tău.

Prin urmare, înainte de a te întâlni cu medicul obstetrician-ginecolog, asigură-te că ai informații despre aspecte precum:

 • Ciclul menstrual și istoricul obstetrical (ultimele teste și analize de specialitate);
 • Folosirea de contraceptive (dacă este cazul);
 • Sarcinile anterioare (dacă este cazul);
 • Istoricul medical personal (boli, afecțiuni cronice, operații, alergii, stare psihică etc.);
 • Istoricul medical familial sau al partenerului (boli cu posibilă transmitere genetică, precum cancerul, diabetul, tensiunea arterială);
 • Administrarea unor medicamente, atât prescrise de medic, cât și cele cumpărate fără rețetă, precum și a unor suplimente alimentare.

Totodată, nu uita de întrebările pe care vrei să le adresezi medicului specialist. Cel mai bine notează-le undeva și discută-le încă de la prima întâlnire cu acesta.

control ginecologic

Consultații la primul control în sarcină

Prima lună de sarcină vine, așadar, cu controale inițiale și stabilirea primelor seturi de analize.

Iată la ce să te aștepți încă de la prima ta întâlnire cu medicul specialist pe care l-ai ales să te însoțească de-a lungul sarcinii.

Prima ecografie pentru confirmarea sarcinii

Prima ecografie de confirmare a sarcinii este transvaginală și se efectuează chiar la primul control în sarcină. Aceasta explorează imagistic, cu un disconfort redus, uterul, ovarele și trompele uterine. Cu ajutorul ei, se va observa starea embrionului. Totodată, vei afla dacă sarcina ta este unică, ai un singur făt, sau multiplă, adică ai doi sau mai mulți fătși.

Data probabilă a nașterii

Deși puține femei vor naște exact la data probabilă a nașterii, estimarea datei nașterii este importantă, deoarece permite medicului să monitorizeze dezvoltarea copilului și progresul sarcinii. Pentru a calcula data probabilă a nașterii, medicul va adăuga 40 de săptămâni sau 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruații sau va adăuga 7 zile la acea dată și va scădea 3 luni.

Consult general

Medicul va efectua un consult general. Îți va măsura înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și ritmul cardiac. De asemenea, te va întreba detaliile menționate mai sus, în rubrica “Cum te pregătești pentru primul control în sarcină”.

În funcție de cât timp a trecut de la ultima testare, este posibil să fii nevoită să faci un test Papanicolau, pentru screening în vederea depistării cancerului de col uterin, dar și o examinare a secrețiilor vaginale, pentru depistarea infectiilor și a bacteriilor. Dacă ai deja aceste analize efectuate recent, în anul în curs, le poți aduce la următoarea ta întâlnire cu medicul obstetrician.

Analize uzuale de sânge și urină

Planul de monitorizare a sarcinii începe și cu primele analize uzuale de sânge și urină, pe care trebuie să le faci în primul trimestru. În principiu, ți se va cere efectuarea următoarelor analize pentru:

 • Aflarea grupei de sânge, inclusiv factorul Rh. Dacă tu ești Rh negativă, iar tatăl este Rh pozitiv, copilul moștenind linia paternă, vei fi supusă unei monitorizări speciale și efectuării unei injecții cu imunoglobulină anti-D.
 • Măsurarea hemoglobinei. Hemoglobina (Hb) este o proteină bogată în fier, care se găsește la nivelul celulelor sanguine roșii și care transporte oxigenul de la nivelul plămânilor către alte părți ale corpului, respectiv dioxidul de carbon de la celule la plămâni, pentru a fi eliminat. Un nivel scăzut de hemoglobină este semn de anemie.
 • Uree serică, acid uric seric, creatinină serică, glicemie, TGP, TGO, TSH sunt testele biochimice care completează bilanțul medical al primului consult obstetrical. Verificarea imunității față de anumite infecții, cum ar fi rubeola și varicela.
 • Detectarea expunerii la anumite infecții (profil Torch), cum ar fi hepatita B, HIV, toxoplasmoza, sifilis, gonoree sau chlamydia.
 • Pentru identificarea unei posibile infecții de tract urinar, ți se va recomanda și un examen complet de urină (sumar + sediment) și urocultură cu antibiogramă.

Stil de viață și lucruri interzise în sarcină

Medicul va discuta cu tine despre importanța adoptării unei diete sănătoase și administrarea vitaminelor prenatale. În plus, vei avea posibilitatea să-l întrebi despre care este stilul de viață corect de urmat, în raport cu schimbările care vor avea loc de-a lungul trimestrelor, precum și să clarifici nelămuriri privind activitatea sexuală în timpul sarcinii.

Prima consultație poate fi, de asemenea, un moment oportun să discuți despre riscurile la locul de muncă și riscurile asupra fătului în cazul administrării unor medicamente contraindicate în sarcină. Dacă ai vicii daunătoare sarcinii, precum fumatul, întreabă medicul cum poți renunța la acestea. De asemenea, printre altele, vei afla că trebuie să eviți alimentele nepasteurizate sau necorespunzător tratate termic, consumul de alcool sau cafea.

Alte consultații în primul trimestru de sarcină

Consultațiile prenatale ulterioare, programate de regulă la un interval de 4-6 săptămâni în primul trimestru de sarcină, vor fi probabil mai scurte decât prima ta vizită. Îți vor fi verificate în continuare greutatea și tensiunea arterială și vei putea discuta despre simptomele sau semnele pe care vei începe să le experimentezi.

Tot în această perioadă, după săptămâna 11 de sarcină, se mai realizează și testul prenatal Bitest (Dublu Test), o analiză de sânge care depistează riscurile unor anomalii pentru copil, precum sindromul Down.

Consultațiile în primul trimestru se vor finaliza cu morfologia fetală trimestrul 1. Aceasta presupune o ecografie completă a fătului și un screening pentru anomalii genetice, care se corelează cu analizele Bitest. Practic, este o primă evaluare importantă, cu măsurători complexe asupra dezvoltării fătului. Vei afla informații despre activitatea cardiacă, starea placentelor și a cordonului ombilical sau detalii despre forma corpului și organelor principale.

În urma acestei prime vizite, vei fi luată în evidență, se vor stabili factorii de risc medicali, familiați, sociali și profesionali și vei fi încadrată într-o grupă de risc în funcție de care se va desfășura planul tău de dispensarizare. Tot la prima vizită vei primi Carnetul Gravidei, care va conține sfaturi privind stilul de viață și informații privind dezvoltarea fătului în fiecare lună de sarcină, dar care va consemna, de asemenea, toate datele și rezultatele obținute în urma consultațiilor ulterioare medicale, desfășurate pe perioada celor 9 luni de sarcină.

Vizitele prenatale sunt un moment oportun pentru a discuta despre orice îngrijorare pe care o ai legată de sănătatea ta și a copilului tău. Este foarte important ca legătura dintre tine și medicul tău obstetrician să fie una foarte bună, de profesionalism și empatie, pentru a avea liniștea necesară, mai ales dacă ești la prima sarcină.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *