11 - 2024 consultaclick.ro
|

Riscurile fumatului atunci cand esti insarcinata

Este foarte posibil să cunoști deja riscurile generale ale fumatului asupra sănătății tale – de la mirosul neplăcut al hainelor și apariția precoce a ridurilor, până la bolile de inimă și cancerul pulmonar. Dacă ești fumătoare și ești însărcinată sau intenționezi să rămâi însărcinată, ai un motiv și mai mare să renunți la fumat. Fumatul poate afecta capacitatea ta de a rămâne însărcinată și poate crește riscul unei sarcini ectopice – atunci când ovulul fecundat nu se implantează în uter, ci în afara lui, de obicei în trompa uterină.

Ce riscuri implica fumatul in timpul sarcinii?

Fumatul in timpul sarcinii expune copilul la monoxidul de carbon, ceea ce limitează aportul de oxigen și substanțe nutritive. Expunerea la nicotină crește frecvența cardiacă a copilului și reduce mișcările de respirație ale acestuia.

Pe lângă acestea, fumatul în sarcină poate duce și la alte probleme de sănătate, inclusiv:

  • Sângerare vaginală
  • Probleme ale placentei, precum placenta previa (atunci când placenta acoperă total sau parțial cervixul) sau placenta abruptio (atunci când placenta se desprinde prematur de peretele uterului înainte de naștere)
  • Greutate mică la naștere
  • Ruperea prematură a membranelor – când membrana care înconjoară copilul și formează sacul amniotic se rupe înainte de începerea travaliului și înainte de săptămâna 37 de sarcină
  • Naștere prematură
  • Travaliu prematur
  • Anomalii congenitale la nivelul inimii, membrelor, craniului sau mușchilor
  • Avort

Este esențial să înțelegem aceste riscuri și să conștientizăm importanța renunțării la fumat în timpul sarcinii pentru a proteja atât sănătatea mamei, cât și dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Consumul de tutun în timpul sarcinii poate afecta sănătatea copilului și după naștere, crescând riscul de:

  • Sindromul morții subite a sugarului
  • Colici
  • Astm
  • Infecții respiratorii
  • Obezitate la copii

Pe lângă acestea, unele studii au indicat o legătură între fumatul mamei în timpul sarcinii și dezvoltarea emoțională, comportamentală și abilitatea copilului de a învăța. În plus, este posibil ca fumatul în timpul sarcinii să afecteze chiar fertilitatea copilului pe termen lung.

Aceste riscuri adiționale exemplifică importanța renunțării la fumat în timpul sarcinii și implică necesitatea de a proteja sănătatea femeii și a copilului încă înainte de naștere.

Care sunt efectele negative ale fumatului pasiv în timpul sarcinii?

Dacă inhalezi fumul de țigară când altcineva fumează în preajma ta, sănătatea copilului tău poate fi afectată. Femeile care nu fumează, dar sunt expuse la fumatul pasiv, prezintă un risc mai mare de avort sau de a avea un copil cu malformații congenitale sau cu greutate mică la naștere.

Renunțarea la fumat în timpul sarcinii reduce riscurile pentru copil?

Cu certitudine! Dacă fumezi, renunțarea la fumat în timpul sarcinii este cea mai bună opțiune pentru a-i oferi copilului tău șansa unui început sănătos în viață. Dacă renunți la fumat în primele 4 luni de sarcină, vei reduce riscul de a naște un copil cu greutate mică, similar cu cel al unei femei nefumătoare. De asemenea, renunțarea la fumat în timpul sarcinii poate reduce riscul de naștere prematură, avort, decesul nou-născutului sau alte complicații.

Reducerea numărului de țigări fumate în timpul sarcinii este un pas important, dar renunțarea completă va avea cel mai mare impact atât asupra sănătății tale, cât și asupra sănătății copilului tău.

Care este cea mai eficientă metodă de renunțare la fumat în timpul sarcinii?

Cea mai eficientă metodă este să renunți la fumat fără să utilizezi medicamente în acest sens. Începe prin a discuta cu medicul pneumolog pentru sfaturi și consiliere.

În plus, următoarele sfaturi pot fi utile:

  • Fă o listă cu motivele pentru care dorești să nu mai fumezi, precum dorința de a-ți proteja copilul.
  • Elimină din casă, de la birou, din geantă sau din mașină toate obiectele de fumat – pachete de țigări, brichete, scrumiere.
  • Evită situațiile care te pot face să vrei să fumezi și stabilește din timp ce vei face pentru a rezista tentației de a aprinde o țigară.
  • Petrece timp cu persoanele care nu fumează și mergi în locuri unde fumatul nu este permis.
  • Așteaptă ca dorința de a aprinde o țigară să treacă, ocupându-te cu altceva, precum o plimbare scurtă sau să mănânci o gustare sănătoasă.
  • Cu acordul medicului obstetrician, practică o activitate fizică pentru a controla simptomele de sevraj.
  • Asigură-te că ai o persoană de încredere pe care te poți baza atunci când ai nevoie de sprijin și încurajare.
  • Stabilește-ți un obiectiv și recompensează-te atunci când îl atingi. De exemplu, dacă nu ai fumat o anumită perioadă de timp, folosește banii pe care i-ai fi cheltuit pe țigări pentru a-ți cumpăra ceva pentru tine sau pentru copil, sau depune-i într-un cont bancar pentru el.

Aceste sfaturi practice te pot ajuta să renunți la fumat în timpul sarcinii și să îți păstrezi sănătatea și a copilului tău ca prioritate.

Sunt sigure produsele de renunțare la fumat în timpul sarcinii?

În prezent, ghidul național de renunțare la fumat nu recomandă utilizarea terapiei de substituție cu nicotină sau a medicamentelor precum bupropion (Zyban) sau vareniclină (Champix) în timpul sarcinii.

Există un mare risc să recidivez și să încep să fumez după naștere?

Adaptarea la noua viață, odată ce copilul s-a născut, poate fi stresantă. Din acest motiv, multe femei care au renunțat la fumat în timpul sarcinii pot reveni la fumat în scurt timp după naștere. Femeile care recidivează în fumat au adesea prieteni sau membri ai familiei care fumează și au un sprijin social redus. Dacă ai renunțat la fumat în timpul sarcinii, identifică dacă riscul de a recidiva este mare și cere sfatul medicului pneumolog cu privire la modalitățile prin care poți evita să începi din nou să fumezi.

În plus, este important să reții că fumatul pasiv reprezintă un pericol pentru sănătatea nou-născutului, crescând riscul de apariție a astmului și a sindromului de moarte subită la sugar. Dacă alăptezi, copilul va fi expus la numeroase substanțe nocive prin intermediul laptelui matern. De asemenea, fumatul poate afecta producția de lapte și durata alăptării. Dacă fumezi după naștere, nu fuma în preajma copilului sau în timpul alăptării. Mai important, fă-ți un plan pentru a renunța la fumat.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *