50 - 2024 consultaclick.ro
|

Schimbările pielii în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, corpul tău suferă o serie de schimbări notabile, de la cap până la picioare. Aceste schimbări afectează chiar și pielea, fiind rezultatul modificărilor hormonale, circulației și presiunii mecanice exercitate de sarcină.

Printre cele mai evidente schimbări ale pielii în timpul sarcinii se numără modificările de pigmentare. Zona în jurul mameloanelor devine mai închisă la culoare. La fel se poate întâmpla și cu pielea de pe partea internă a coapselor și la nivelul organelor genitale. În plus, este posibil să observi apariția unei linii întunecate, cunoscută sub numele de linia nigra, care începe de la ombilic și se întinde spre zona pubiană. Pe față, în special pe obraji și zona superioară a buzelor, pot apărea pete maronii, cunoscute sub numele de cloasmă sau masca gravidică. Deși aceste modificări nu pot fi prevenite, cloasma poate să se accentueze prin expunerea la soare, așadar se recomandă să stai la umbră în cât mai multe situații și, în cazul în care trebuie să stai la soare, să folosești o cantitate adecvată de cremă de protecție solară.

Pentru unele femei, acneea este, de asemenea, una dintre modificările frecvente ale pielii în timpul sarcinii, fiind influențată de schimbările hormonale. În primele stadii ale sarcinii, este recomandat să îți cureți fața de două ori pe zi cu un demachiant delicat. Ai grijă ca părul să nu îți acopere fața și să nu îți sprijini fața în palme. Evită produsele cosmetice grase sau pe bază de uleiuri. Dacă acneea te deranjează, discută cu obstetricianul tău sau cu un dermatolog pentru a-ți recomanda o cremă specială.

Alte modificări ale pielii în sarcină sunt cauzate de creșterea volumului de sânge. De exemplu, vei observa că palmele vor deveni mai roșii. De asemenea, varicele – care s-ar putea reduce după naștere, deși nu vor dispărea complet – reprezintă un alt aspect mai puțin plăcut întâlnit în timpul sarcinii.

Și, desigur, temutele vergeturi. Chiar dacă un număr mic de femei au norocul să nu rămână cu aceste “mărci” ale sarcinii, majoritatea femeilor însărcinate vor experimenta vergeturi, în special în zona abdomenului, sânilor, brațelor, feselor și coapselor. Dacă ești atrasă de reclamele diverselor produse cosmetice care promit să prevină sau să trateze vergeturile, rezistă tentației. Deși aceste creme nu sunt periculoase, nici nu vor aduce prea multe beneficii.

Totuși, este important de reținut că modificările pielii în timpul sarcinii se vor îmbunătăți sau vor dispărea în primele trei luni după naștere. Dacă totuși îți persistă preocuparea, poți adresa medicului dermatolog întrebări despre tratamentele cosmetice care ar putea fi utile în cazul tău.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *