40 - 2024 consultaclick.ro
|

Simptomele unei sarcini

Te intrebi daca esti insarcinata? Dovada simpla este testul de sarcina. Totusi, chiar inainte de a iti da seama ca menstruatia nu ti-a venit, poti avea o suspiciune sau chiar sa sperii ca esti insarcinata. Este interesant sa constatam ca, pentru unele femei, simptomele graviditatii pot incepe inca din primele saptamani dupa conceptie. Este o perioada atat de importanta si plina de emotii, in care fiecare semn poate fi interpretat ca un indiciu al posibilei sarcini.

Simptomele clasice

Simptomele clasice în sarcină sunt foarte variate și pot include mult mai multe aspecte în afară de absența menstruației. Iată câteva dintre ele, care pot apărea în stadiile timpurii ale sarcinii:

  1. Greturile și vărsăturile – Cunoscut și sub numele de “greață matinală”, acestea pot să apară în orice moment al zilei sau nopții, în general la aproximativ trei săptămâni de la concepție. Grețurile sunt rezultatul creșterii rapide a concentrației de estrogen și progesteron, care determină stomacul să elibereze alimentele mai lent. De asemenea, femeile însărcinate pot avea un simț olfactiv mai dezvoltat, astfel încât diferite mirosuri, cum ar fi cel de mâncare gătită, parfum sau fum de țigară, pot provoca senzația de greață și potențiale vărsături.
  2. Sensibilitatea și mărirea sânilor – Sanii pot fi unul dintre primele semne că ești însărcinată. În urma modificărilor hormonale care apar la două sau trei săptămâni de la concepție, sânii pot deveni sensibili sau chiar dureroși, iar tu îi vei simți mai plini și grei.
  3. Nevoia de a urina mai des – Este posibil să observi că trebuie să mergi la toaletă mult mai des decât de obicei, mai ales în timpul nopții.
  4. Oboseala – Din cauza creșterii nivelului de hormon progesteron, oboseala este unul dintre simptomele comune la începutul sarcinii. În plus, efectele combinate ale scăderii nivelului de glucoză din sânge, tensiunii arteriale scăzute și creșterii producției de sânge pot duce la starea de oboseală și lipsă de energie.
  5. Aversiune sau poftă de anumite alimente – Când ești însărcinată, poți descoperi că aroma cafelei sau mirosul alimentelor prăjite te pot face să strâmbi din nas. Pe de altă parte, poți avea poftă de anumite alimente. Toate acestea se întâmplă din cauza modificărilor hormonale, în special în primul trimestru de sarcină, când acestea sunt mult mai accentuate.

Acestea sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot apărea în timpul sarcinii, dar fiecare femeie poate experimenta diferit aceste schimbări.

Alte simptome în timpul sarcinii

Uneori, pot apărea simptome mai neobișnuite sau mai puțin întâlnite în timpul sarcinii:

Sângerarea ușoară vaginală sau crampele abdominale.

Uneori, chiar și o mică cantitate sau doar câteva picături de sânge vaginal pot fi unul dintre primele semne ale sarcinii. Această sângerare, cunoscută sub numele de sângerare de implantare, apare atunci când ovulul fecundat se implantează în peretele uterului, în jur de 10-14 zile după concepție. În comparație cu menstruația obișnuită, această sângerare apare mai devreme, durează mai puțin și are o culoare mai deschisă, roz. Uneori, sângerarea de implantare poate fi însoțită de crampe abdominale asemănătoare cu cele din timpul menstruației.

Modificările de dispoziție.

Hormonii secretați în cantități mari la începutul sarcinii te pot face neobișnuit de sensibilă și emoțională. În special în primul trimestru de sarcină, poți experimenta schimbări ale dispoziției.

Amețeala.

Din cauza dilatării vaselor de sânge, tensiunea arterială poate scădea și poți avea senzația de cap gol sau amețeală. De asemenea, în prima parte a sarcinii, leșinul poate apărea ca urmare a nivelului scăzut al zahărului din sânge.

Constipația.

Creșterea nivelului hormonului progesteron determină încetinirea tranzitului intestinal, ceea ce poate duce la constipație, un alt indiciu subtil al sarcinii. Acest simptom poate fi agravat de vitaminele prenatale care conțin fier.

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care pot apărea în timpul sarcinii și fiecare femeie poate experimenta diferit aceste schimbări.

📕 Citeste mai multe despre Sarcina

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *