Travaliu si nastere prematura
Copilul tău este considerat prematur dacă se naște înainte de săptămâna 37 de sarcină. Majoritatea copiilor se nasc după săptămâna 32 și au o mare șansă de a supraviețui și de a crește sănătoși.
Ce trebuie să fac în cazul în care intru în travaliu prematur?
Dacă nu știi cu exactitate dacă travaliul a început, este întotdeauna mai bine să fii sigură decât să-ți pară rău mai târziu. Sună-ți imediat doctorul obstetrician dacă:
- Ți s-au rupt membranele
- Ai început să ai contracții înainte de săptămâna a 37-a
Dacă ți se va cere să mergi la spital, roagă pe altcineva să conducă sau cheamă ambulanța.
Ce se va întâmpla la spital?
Atunci când vei ajunge la spital, este posibil să te simți neliniștită și copleșită. Lucrurile pot părea că au scăpat de sub control. Cu toate acestea, medicul sau asistenta ar trebui să-ți explice ce se întâmplă cu tine și cu copilul tău. Pune întrebări, deoarece acest lucru te va ajuta să iei decizii informate cu privire la îngrijirea ta.
Medicul te va întreba să explici ce ți s-a întâmplat acum sau dacă ai mai avut ceva similar în sarcinile anterioare. Îți va efectua un consult, care implică un examen vaginal și o ecografie, cu scopul de a evalua dacă colul uterin s-a scurtat și dilatat, fiind pregătit pentru naștere.
Pentru a determina dacă contracțiile premature reprezintă un travaliu “fals”, se va efectua testul fibronectinei fetale. Din păcate, acest test nu poate fi efectuat în toate spitalele.
Dacă membranele nu s-au rupt și nu există semne că travaliul va începe, probabil că vei putea merge acasă. Uneori, simptomele travaliului prematur încetează și sarcina poate continua o perioadă mai lungă, acest lucru întâmplându-se în aproape 50% din cazuri în care femeia a crezut că a intrat în travaliu. Cu toate acestea, dacă travaliul a început cu adevărat, există puține lucruri care pot fi făcute pentru a-l opri.
Ce se întâmplă dacă travaliul a început?
Dacă te afli între săptămânile 24 și 34 de sarcină, medicul îți va administra injecții cu steroizi care vor ajuta la maturizarea plămânilor copilului. Vor fi utilizate și medicamente numite tocolitice, care vor întârzia evoluția travaliului cu câteva zile, suficient timp pentru finalizarea tratamentului cu steroizi. Aceste medicamente vor acționa doar în anumite circumstanțe, când sunt administrate la începutul travaliului și nu pot opri complet travaliul prematur.
Dacă membranele s-au rupt, va fi efectuat un test pentru depistarea infecției cu streptococ de grup B. În cazul în care testul este pozitiv, vei începe un tratament intravenos cu antibiotice, care va reduce riscul de transmitere a infecției la copil.
Medicul va monitoriza bătăile inimii copilului. Poți solicita un tratament pentru ameliorarea durerii, însă vei fi sfătuită să eviți administrarea de petidină (meperidină) sau alte analgezice opioide, deoarece aceste medicamente pot afecta respirația copilului. O anestezie epidurală este probabil cea mai bună opțiune pentru reducerea durerii.
În cazul unei sarcini mai avansate de 34 de săptămâni, medicul obstetrician va dori ca travaliul să se desfășoare normal și să nu fie grăbit. Cu toate acestea, o operație cezariană va fi indicată în cazul apariției unor complicații precum hemoragie masivă sau suferință fetală.
Ce se va întâmpla când copilul se naște prematur?
Dacă copilul este născut:
- Între săptămânile 34 și 36: nu va avea nevoie de niciun tratament. Este posibil să arate mic, dar poate rămâne în salon cu tine sau poate fi admis în Unitatea pentru Recuperare a Prematurilor, în funcție de modul în care se alimentează sau dacă are probleme cu glicemia, tensiunea arterială sau infecțiile.
- Între săptămânile 32 și 33: va avea nevoie de îngrijire specializată, deoarece ar putea avea probleme respiratorii, de alimentație sau infecții. Copilul va putea sta cu tine în Unitatea pentru Recuperare Prematuri sau va fi internat direct în Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală.
- Între săptămânile 28 și 31: va avea nevoie de îngrijire specializată în Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală. Despite faptul că copilul va fi mai puternic decât nou-născuții de vârste mai mici, va avea un risc moderat de a suferi de hipotermie, hipoglicemie sau infecții.
- Sub 27 de săptămâni: va avea nevoie de îngrijire specializată în Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală, având un risc crescut de hipotermie, hipoglicemie, hipotensiune arterială și infecții și va avea nevoie de suport respirator.
Dacă copilul tău va avea nevoie de îngrijire imediată, probabil că nu îl vei putea vedea decât foarte puțin înainte de a fi dus departe de tine. Asta poate fi ceva înfricoșător și vei avea nevoie de multă susținere. O dată ce copilul este stabilizat, îl vei putea vedea de câte ori vei dori, chiar dacă se află în secția de terapie intensivă. Chiar și așa, sunt multe lucruri pe care le poți face pentru el, cum ar fi să îi schimbi scutecul, să îl mângâi, să vorbești cu el și probabil să-l ții în brațe și să-l hrănești cu biberonul.
Oricare ar fi situația, copilul va avea nevoie de multă atenție atât din partea ta, cât și a tatălui, la fel de mult cum are nevoie de îngrijirea medicală.
📕 Citeste mai multe despre Sarcina
- Poziția Șezut În Timpul Sarcinii: Cum Să Stai Corect Pentru Sănătatea Ta și a Bebelușului
- Alimentatia in sarcina
- Cum se modifică sânii în timpul sarcinii
- De Evitat în Sarcină: Ghid Complet pentru o Sarcină Sănătoasă în 2024
- Hepatita în Sarcina: Tot ce Trebuie să Știi
- Diabetul gestational – ce presupune, de ce se manifestă și cum poate fi tratat